A kormány még júniusban döntött arról , hogy a gyereket nevelő családok visszakapják az idei évben befizetett személyi jövedelemadójukat, amennyiben a mértéke eléri az idei évben az 5,5 százalékos mértéket. Most, hogy ez a növekedési szint majdnem biztos, hogy meglesz, Varga Mihály Facebookon közzétett videóban emlékeztetett a legfontosabb részletekre.

A pénzügyminiszter közölte, hogy az intézkedés csaknem 2 millió szülőt érint, összesen több mint 600 milliárd forint értékben. A legtöbb jogosultnak ebben a helyzetben nincs is több teendője, a visszatérítés automatikusan megtörténik 2022. február 15-ig. 

Azoknak a szülőknek, akiknek az adataival a nem rendelkezik december 31-ig nyilatkozniuk kell, hogy megkapják a juttatást.

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Nekik Varga szerint a VISSZADO nyilatkozatot kell kitölteniük. Ezek azok az emberek, akik jogosultak a családi pótlékra, ám nem ők kapják. Közéjük tartoznak 

  • a katás vállalkozók,
  • a várandós nők és házastársaik,
  • a rokkantsági járadékban részesülők,
  • a családi kedvezményt érvényesítő hozzátartozók és
  • azok, akik máshová kérik az adóvisszatérítés utalását, mint a családi pótlékot.

A pénzügyminiszter szerint a VISSZADO nyilatkozatot már 200 ezren kitöltötték. Varga szerint az adóvisszatérítésre az adta meg a lehetőséget, hogy a magyar gazdaság növekedése az egyik leggyorsabb Európában.