A nagyvárosi lakásdrágulás és a járványhatás miatt felértékelődtek az agglomerációs körzetek, vagyis megnőtt a kereslet a kertes családi házak iránt. Így történt ez Pest megyében is, ahol a múlt évben eladott lakások négyzetméterára között tizenhatszoros eltérés volt, derül ki az ingatlan.com adataiból.

A múlt év Pest megyei bajnoka a törökbálinti Óvoda utca, ahol 833 ezer forintos négyzetméteráron találtak gazdára 2020-ban a lakóingatlanok. A második helyet a budaörsi Domb utca szerezte meg 802 ezerrel. A harmadik pedig a szintén budaörsi Árok utca lett, ahol 778 ezerbe került egy négyzetméter. Utóbbi két utca egy évvel korábban is az élbolyban volt, akkor az Árok utca vezette a rangsort 862 ezer forinttal, a Domb utca pedig a harmadik helyen állt szintén bő 800 ezres négyzetméterárral.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A 2020-as top 10-ben szerepel még a budaörsi Károly király utca, az Ibolya utca és a Budapesti út mellett a biatorbágyi Káposztáskert utca és a szentendrei Bükkös part, továbbá a Dunakeszin található Ungvár és Ábrahám Pál utca is, ezeknél az átlagos négyzetméterár 710–762 forintot tett ki.

A budapesti agglomerációban a legolcsóbb ingatlanokért 100 ezer forint alatti összeget fizettek tavaly a vevők négyzetméterenként. 

Jászkarajenő település utcáin, terein lévő ingatlanoknál volt a legalacsonyabb az ár, ott 51 ezer forintos négyzetméteráron lehetett ingatlanhoz jutni. 

Utána következik az abonyi Kazinczy Ferenc utca és a Kécskei út 68 ezer és 84 ezer forintos árral. A legolcsóbb tízes listában Makád, Bernecebaráti, Törtel, Vámosmikola, Tápiószőlős, Perőcsény és Újszilvás települések kaptak helyet, az ottani ingatlanok 89–98 ezer forintos négyzetméteráron találtak gazdára. 

Pest megyén belül az érdi lakóingatlanok iránt volt a legjelentősebb érdeklődés, emellett a legkeresettebb települések közé tartozott a drágábbak közé sorolható Dunakeszi, Szentendre és Budaörs is. Vác, Göd, Szigetszentmiklós szintén népszerűnek számít.

Az átlagos kínálati négyzetméterárak alapján felállított rangsort Remeteszőlős kimagasló eredménnyel vezeti a 927 ezer forintos árával. 

A második helyen Üröm, a harmadikon Nagykovácsi áll 766 ezer, illetve 737 ezer forintos összeggel. A top 10-ben van Budaörs, Szentendre, Pilisjászfalu, Herceghalom, Dunakeszi, Solymár és Budakalász 626–714 ezer forinttal.

A legolcsóbb Pest megyei településeken, Jászkarajenőn, Mikebudán és Nagybörzsönyben, Vámosmikolán 122–135 ezer forintos áron kínálták eladásra a lakóingatlanok négyzetméterét. 

Ez egyben azt is jelenti, hogy a megyén belül hét-nyolcszoros különbségek vannak a piacon. 

Az alacsony árak az érdeklődéseket is felpörgették, a jászkarajenői ingatlanok iránti kereslet az idén másfélszeresére nőtt, Vámosmikolán pedig több mint a triplájára emelkedett egy év alatt.