A tiszaújvárosi Mol Petrolkémia hosszú évtizedek óta a magyarországi vegyipar központja: itt épül a poliol üzem, amely méretét és technológiáját tekintve is egyedülálló a régióban. Az 1,3 milliárd euróból megvalósuló beruházás nemcsak a Mol történetének eddigi legnagyobb organikus befektetése, de országos viszonylatban is az egyik legjelentősebb.

Fotó: molgroup.info

A projekt 89 százalékos készültségi szinten áll, teljes egészében befejeződtek a tervezési munkák, amelyeken 350 mérnök dolgozott Indiában, Thaiföldön, Németországban és Magyarországon. A kulcsberendezések tervezése, gyártása és helyszínre szállítása megtörtént, Olaszországtól Thaiföldig a világ minden tájáról érkeztek elemek az új gyárhoz. A kivitelezés, azaz a helyszíni építési munkák 80 százalékot meghaladó készültségen állnak. Az építkezés 35 hektáron folyik, az elmúlt két év alatt összesen 13 ezer tonna acélszerkezetet építettek be, ami 2 Eiffel torony megépítésére elegendő mennyiség. Emellett lefektettek 2500 kilométer kábelt, és közel 700 kilométer csővezetéket szereltek össze.

„A poliol projekt az egész Mol-csoport történetében fontos mérföldkövet jelent, hiszen a régióban egyedülálló, csúcstechnológiás komplexum megépítésével tovább erősítjük vegyipari pozíciónkat, munkahelyeket teremtünk és a vállalat átalakulást is felgyorsítjuk. Az építkezésen résztvevő mintegy 2500 szakmunkás kiváló munkát végez, így a tervek szerint a jövő év második felében elkészülnek az építési munkálatokkal. Ez sok új lehetőséget teremt a vállalatnak és az egész országnak, hiszen a poliol napjaink egyik legkeresettebb műanyagipari alapanyaga” – mondta Marton Zsombor, a Mol Petrolkémia vezérigazgatója.

A poliolt számos különböző iparágban használják fel termékek, eszközök és építőanyagok gyártására. Fontos alapanyag a textiliparban, bútoriparban (párnák, ülések), autóiparban (karosszéria-elemek)  és építőiparban (szigetelő habok) egyaránt. A felhasználási területe rendkívül széleskörű és sokrétű.

A poliol üzem elindulása után a Mol a régió első olyan vállalata lesz, amely a nyersolaj kitermelésétől a poliol előállításáig kézben tartja a gyártás teljes értékláncát.

Fotó: molgroup.info

Ez fontos eredmény a teljes Mol-csoportnak, hiszen a vállalat 2030-ig szóló hosszú távú stratégiájában kiemelt szerepet szán a vegyipari értéklánc bővítésének, és 4,5 milliárd dollár értékű petrokémiai beruházást tervez.

A tiszaújvárosi üzemben a ma elérhető egyik leghatékonyabb és környezetkímélő módszerrel állítanak majd elő poliolt, a Thyssenkrupp és az Evonik által használt HPPO (hidrogén-peroxidból propilén-oxid) eljárással.