Tovább növekedhet a kerékpározók aránya, de akár a munkába járás trendjei is megváltozhatnak

annak a 2022. január 1-jével életbe lépő jogszabály-módosításnak a hatására, amely lehetővé teszi a cégeknek, hogy adómentesen biztosítsák munkavállalóik számára az elektromos kerékpárok magáncélú használatát – közölte a Hellovelo startup cég, amely tavaly alakult, és elektromos kerékpárok bérbeadásával és teljes körű üzemeltetésével foglalkozik. 

A pandémia miatt eleve rengetegen nyergeltek át biciklire, ez a trend most tovább erősödhet. 

A Hellovelo tervei között szerepel, hogy hosszú távon 1500 kétkerekűt helyez piacra. Januártól adómentesen, vállalati juttatásként biztosíthatnak a cégek elektromos kerékpárt dolgozóiknak magáncélú használatra, emellett a munkavállalók cafeteriaelemként maguk is igényelhetnek e-kerékpárt, ha a cégük felveszi a választható cafeteriajuttatások közé. A jogszabály-módosítás értelmében a cégek legfeljebb 300 watt teljesítményű elektromos motorral segített kerékpárokat biztosíthatnak adómentesen a munkavállalóiknak. 

A jogalkotói célok között előkelő helyen szerepel a környezettudatosság és a fenntarthatóság. 

Magyarország már a pandémia előtt is tekintélyes helyen állt a kerékpárhasználatot illetően az Európai Unióban, az Eurobarométer felmérése szerint Hollandia és Dánia mögött a harmadik „legbringásabb” nemzet vagyunk. A Hellovelót az a gondolat hívta életre, hogy fenntarthatóbbá tegyék a közlekedést, támogassák a körforgásos gazdaságot, illetve hogy tovább erősítsék a magán- és akár a munkacélú biciklizés kultúráját Magyarországon – mondta Hényel Ágoston vezérigazgató. 

A Hellovelo augusztusban helyezte ki első céges flottáját, mégpedig az MVM csoporthoz, amely ötven e-bringát biztosít munkavállalóinak budapesti és vidéki telephelyein. A Hellovelo nemcsak Budapestre fókuszál, hanem a vidéki nagyvárosokra is, a cél pedig az országos lefedettség elérése. Az országos terjeszkedés mellett a távlati célok között a nemzetközi piacra lépés is szerepel.