A Partnerségi Megállapodás, majd ezt követően az operatív programok benyújtása az első lépés ahhoz, hogy a 2021-27-es uniós fejlesztési időszakban a 

Magyarország számára rendelkezésre álló uniós források lehívhatóak legyenek. 

A bizottsági jóváhagyást követően téríti vissza az unió Magyarország számára azokat a forrásokat is, amelyeket a kormány a gazdaság újraindítása érdekében a nemzeti költségvetéséből már kifizetett a magyar pályázók számára.

Fotó: Shutterstock

A kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország az 5 legélhetőbb országa közé tartozzon. 

Ennek érdekében a következő évek uniós és hazai forrásait elsősorban a gazdaságélénkítésre, a kis- és középvállalkozások támogatására, a magyar települések erősítésére, valamint a kutatás, fejlesztés és innovációs célú beruházásokra fordítjuk. 

Minden korábbinál több pénzt szán a kormány a vidéki Magyarország és a magyar települések erősítésére is. 

A területi operatív programra fordított összeget a teljes keret 20 százalékára emeltük, ezzel is támogatva a helyi igények és tervek megvalósítását. Emellett kiemelt szerepet kap a közlekedésfejlesztési, illetve a környezeti és energetikai program, amelyek többek között a közösségi és vasúti közlekedés korszerűsítését, valamint a megújulóenergia-felhasználás elterjedését segítik elő. A közoktatás fejlesztését, a társadalmi felzárkózási programokat, az egészségügyi és szociális beruházásokat külön operatív program, valamint a magyar Helyreállítási Terv is finanszírozza.