Idén decemberben 238,7 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) regiszterében, közel 52 ezer fővel kevesebb az előző év azonos időszakának adatához viszonyítva.

Az álláskeresők száma 2020 decemberéhez képest 17,9 százalékkal, a megelőző hónaphoz viszonyítva 1,5 százalékkal csökkent.

Iskolai végzettség tekintetében a legfeljebb általános iskolát végzettek 100,9 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 42,3  százalékot jelentett a vizsgált hónapban. Középfokú iskolai végzettséggel 121,5 ezer fő (50,9 százalék), felsőfokú végzettséggel 16,3 ezer fő (6,8 százalék) rendelkezett. A tárgyhónapban 142,5 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 51,5 százaléka álláskeresési ellátásban, 48,5 százaléka pedig szociális jellegű támogatásban részesült. Az álláskeresők 40,3 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

Fotó: Shutterstock

A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,1  százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,7 százalékos értéket mutatott. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2021. augusztus–októberi gördülő negyedévben 184,2 ezer főt tett ki, amely 3,8 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 0,4 százalékponttal volt alacsonyabb.

Decemberben 16,6 ezer pályakezdő szerepelt a nyilvántartásban, arányuk az összes álláskereső között 7 százalékot jelentett. A legtöbb pályakezdő fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván, de e két megye mellett jelentős még Hajdú-Bihar, Somogy, Baranya, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is a regisztrált pályakezdő álláskeresők száma. A pályakezdő álláskeresők 41,8 százalékának legfeljebb általános iskolai, 15,5 százalékának szakiskolai vagy szakmunkás, 16,3 százalékának gimnáziumi, 22,2 százalékának szakközépiskolai (szakgimnáziumi) vagy technikumi, 4,2 százalékának felsőfokú iskolai végzettsége volt.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők számában 16,8 százalékos növekedést állapított meg az NFSZ az egy évvel korábbi létszám viszonylatában.

A 94,8 ezer tartós álláskereső az összes álláskeresőhöz viszonyítva 39,7 százalékos aránnyal szerepelt. A 25 éven aluli korosztályba 27,5 ezer álláskereső tartozott, az 55 éves és a felettiek száma 74 ezer fő volt. Az előbbiek 11,5 százalékot, az utóbbiak pedig 31 százalékot képviseltek az álláskeresők között.

A tárgyhónapban összesen 27,1 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes hivatalnál, amelyből az első alkalommal regisztrálók aránya 9 százalékot tett ki. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 24,9 százalékkal csökkent. A foglalkoztatók összesen 21,2 ezer üres álláshelyet jelentettek be, amelynek 41,3 százalékához igényeltek támogatást. A legtöbb új munkaerőigény a főváros, Borsod-Abaúj-Zemplén Szabolcs Szatmár-Bereg, Pest, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun és Békés megye területére koncentrálódott, de jelentős volt a bejelentések száma Baranya, Jász Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád megyében is. Összességében 79,2 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből 56,3 ezer maradt üres, betöltetlen.