Akár ezer forinttal is drágább lehet egy idei átlagos magyar karácsonyi menü a tavalyi árakhoz képest. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, novemberi inflációs adatait vetettük össze a tavaly decemberi árakkal. Noha minden termék árváltozását nem követi nyomon a KSH, az összegyűjtött tételek nagy többségén így is tetten érhető a drágulás. 

A VG összesítése szerint tavaly kicsivel kevesebb, mint 15 ezer forintból be lehetett vásárolni a főbb dolgokat az ünnepi vacsorához és a másnapi ebédhez. Az idén viszont már több mint ezer forinttal drágábbak a hozzávalók a halászléhez, a töltött káposztához, a pulykasülthöz és a bejglikhez, összesítve hozzávetőleg 7 százalékos az áremelkedés tavaly decemberhez képest. Egy-két terméket leszámítva szinte minden drágult, leginkább a liszt, az étolaj, a tojás és a krumpli. Természetesen a kilós ponty és a pulykahús kerül a legtöbbe, de az ünnepi bejglikhez elengedhetetlen dió ára is több mint 6 százalékkal nőtt mindössze 11 hónap alatt.

Fotó: Ádám János / Észak-Magyarország

A rendkívül magas hónapok óta központi téma Magyarországon. Nyáron a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a fokozódó nyomás miatt kamatemelési ciklusba kezdett, amelynek még mindig nincs vége: mind az alapkamat, mind pedig az effektív kamat, azaz az egyhetes betét kamata is jelentősen emelkedett az elmúlt fél évben. A pénzromlás ütemét viszont nem csak a belső fogyasztás hajtja, sőt, inkább a nemzetközi, globális hatások érhetők tetten az áremelkedésen. 

A gázárak megötszöröződése számos ágazatban és szinte minden ipari folyamatban megjelenhet, így a pékáruktól az élelmiszergyártáshoz szükséges műtrágyáig  nagymértékű drágulást okozhat

– mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a KSH legutóbbi inflációs gyorsjelentése után.

Fotó: VG

A múlt héten közölt adatok szerint egy év alatt az élelmiszerek árai 6 százalékkal nőttek, ami érdemi gyorsulás a tavaszi hónapokban mért 3 százalék körüli növekedéshez képest. A baromfihús 9 százalékkal drágult, a tojás ára 6,3 százalékkal nőtt, a tejé 3,3 százalékkal, az étolaj 26,9 százalékkal kerül többe, a liszt 20,2, a margarin pedig 19,5 százalékkal. Novemberben a kenyér 12,1, a cukor 7,9 százalékkal drágult, míg a gyümölcsök árai 1,9 százalékkal kúsztak feljebb. Arról, hogy pontosan meddig tart még a rendkívüli áremelkedés, egyelőre megoszlanak a vélemények, mindenesetre a következő hónapokban még igencsak magasan alakulhat az infláció, amelyet a november közepén befagyasztott üzemanyagárak csak kismértékben lassíthatnak.