A magyar gazdaság erőteljes növekedést mutatott 2021-ben, a konjunktúrafelmérések alapján az ipari termelés decemberben is kedvezően alakult, emellett a belső kereslethez kapcsolódó ágazatok (építőipari termelés, kiskereskedelmi forgalom) is dinamikusan bővültek.

A éves növekedése 2021-ben meghaladhatta a decemberi inflációs jelentés 6,3–6,5 százalékos várakozását,

a munkanélküliségi ráta nemzetközi összevetésben továbbra is alacsony – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely közleményben indokolja, hogy 2014. januárja óta nem látott magasságokba ért a jegybank alapkamata a monetáris tanács keddi döntése értelmében.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A magyar gazdaság helyreállási képessége erős. A GDP 2022-ben 4,0–5,0 százalékkal bővül, amely érték az élmezőnyébe tartozik. A szerkezetét kettősség jellemzi, amely a következő időszakban is fennmarad. A tovább erősödő belső kereslet ellensúlyozza a nemzetközi termelési láncok zavaraiból, valamint az emelkedő nyersanyag-, termény- és energiaárakból adódó negatív növekedési hatásokat. A magasabb nyersanyag- és energiaárak, valamint a mérsékeltebb külső kereslet 2022-ben visszafogják a vállalatok beruházási aktivitását, ugyanakkor a beruházási ráta – EU-s összevetésben is – magas szinten stabilizálódik

 – közölte az MNB, amely azt írta, a költségvetés hiánya és az államadósság-ráta 2021-ben a rendelkezésre álló adatok alapján csökkenő pályára állt. Hozzáteszi, a kormány egyes állami beruházások átütemezésével a 2022. évi hiánycélt 5,9 százalékról 4,9 százalékra mérsékelte, ami a vártnál magasabb GDP-növekedéssel együtt az államadósság-ráta gyorsabb ütemű csökkentését is lehetővé teszi.