Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 596 magán-humánszolgáltatót: 

bölcsődét, óvodát, idősotthont, fogyatékkal élő személyeket ellátó intézményt és hajléktalanotthont értékelt. Ebből 189 szervezetnél a dokumentáltság olyan alacsony szintű volt, 

ami felveti annak kockázatát, hogy nem tudnak elszámolni a számukra juttatott közpénzzel, 68 fenntartó a számviteli törvény előírása ellenére gazdálkodási szabályzattal sem rendelkezett. Bár 399 fenntartónál rendelkezésre álltak a szabályzatok, ám ezeknél a szervezeteknél is van még tere a fejlődésnek, mert szükség lehet a meglévő dokumentumok tartalmi felülvizsgálatára – derül ki a számvevőszék jelentéséből. 

Fotó: Nemeth Andras Peter

Az ÁSZ értékelése azt mutatta, hogy 

a 2020. évi elemzés eredményeihez képest nem nagyon történt előrelépés, a fenntartók 43,1 százalékánál továbbra sem biztosítottak a költségvetési támogatások felhasználásának alapvető jogszabályi követelményei. 

2020-ban a gazdálkodás a fenntartók csupán 10 százalékánál volt szabályszerű, és a szolgáltatók 44 százalékánál talált hiányosságokat az Állami Számvevőszék. Az ÁSZ az új megközelítésű értékelésében a közpénzfelhasználás feltételeinek megteremtésére helyezte a fókuszt: 

azt értékelte, hogy a fenntartók rendelkeznek-e az elszámoltatható közpénz felhasználásához kapcsolódó lényeges gazdálkodási dokumentumokkal.

 Ilyen dokumentumok a számviteli politika, a számlarend, a költségvetési támogatás elkülönített nyilvántartása. A számvevőszék szerint ennek azért van jelentősége, mert az elszámoltathatóság alapvető feltétele annak, hogy a fenntartók költségvetési támogatásokat kaphassanak. A számvevőszék szerint a közpénz felhasználásának alapvető követelménye az elszámoltathatóság és az ellenőrizhetőség. A költségvetési támogatásra jogosult szervezeteknek biztosítaniuk kell – az Alaptörvényben előírtak szerint – gazdálkodásuk nyilvánosság előtti elszámoltathatóságát. Az elszámoltathatóság az alapvető feltétele annak, hogy a költségvetési támogatásra jogosult fenntartók támogatásokat fogadhassanak.