Rendkívüli mértékben meglódult a digitális átalakulás az egész világon, ami nagy lehetőség a Microsoft számára. A vállalat árbevétele globálisan 18 százalékkal, a működési bevétele pedig 32 százalékkal nőtt, az előbbi 168 milliárd, az utóbbi 70 milliárd dollár volt a 2021. évi üzleti jelentés szerint. „A Microsoft Magyarország saját pénzügyi jelentést nem készít, ám folyamataink tükrözik a globális trendeket, és elmondhatjuk, hogy nagyon sikeres éven vagyunk túl. A technológiai szektor tovább fog erősödni az egész világon, ezért várakozásunk szerint a hazai digitális szektor, amely kimagasló mértékben járul hozzá a nemzeti össztermékhez, a jövőben még inkább a magyar gazdaság motorja lesz” – mondta a VG-nek Chris Mattheisen, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója.

Fotó: EDUARDO MUNOZ / AFP/Microsoft Japan Co., Ltd. / Microsoft Japan

A globális vállalat tavaly minden korábbinál többet, csaknem 21 milliárd dollárt költött kutatás-fejlesztésre, ez volt a második legmagasabb összeg világon, amelyet egy cég innovációra fordított 2021-ben. A Microsoft fejlesztései arra irányultak, hogy az emberek még hatékonyabban tudják bármikor és bárhonnan intézni a mindennapi ügyeiket, tudjanak hibrid munkakörnyezetben dolgozni, illetve tanulni táv- vagy hibrid oktatásban.

A Microsoft Teams felhasználóinak száma a huszonötszörösére növekedett Magyarországon

és nagyot is fejlődött ebben az időszakban, főleg olyan funkciókkal kibővülve, amelyek jobban alkalmazkodnak az otthonról dolgozók sajátos igényeihez. Tavaly jött ki a Windows 11. A Microsoft innovációi már arra a metaverzumra készítik fel az embereket, amelyben a fizikai és a virtuális valóság egybemosódik.

Fotó: TAYFUN COSKUN / AFP

Magyarországon a kis- és középvállalatok körében fontos a technológiai váltás ösztönzése, tavalyelőtt és az elmúlt évben sok vállalkozás cserélte le a telephelyi szerverparkot felhőalapú vagy hibrid adatközpont-infrastruktúrára. Mindeközben egyre több vállalkozás ismeri fel az adatvezérelt vállalatirányítás előnyeit: az adatgyűjtést és -elemzést végző alkalmazásaik is egyre népszerűbbek a hazai cégek körében.

A digitális transzformáció felerősödése, ezzel párhuzamosan a Teams használatának megnövekedése Magyarországon is érzékelhető. „Elsősorban a kereskedelmi partnereink révén, de mi magunk is részt vettünk a cégek, szervezetek és az oktatás támogatásában a digitális munkamódszerek további tökéletesítésében és erősítésében. Az iskolák esetében különösen fontosnak gondoljuk, hogy a digitális módszerek megerősödjenek, élményszerűvé, jobban nyomon követhetővé téve a tanítást” – hangsúlyozta Chris Mattheisen. A Power BI alkalmazásuk segítségével nemrégiben megalkotott Microsoft Digital Futures Index azt mutatja, hogy a digitalizáció kényelmesebb közszolgáltatásokat, fenntarthatóbban működő vállalatokat, versenyképesebb gazdaságot, összességében nagyobb jólétet teremt.

A Microsoft várakozásai szerint 2022-ben is velünk marad a hibrid munkavégzés, és még több munkahelyen honosodik meg, ezzel párhuzamosan tovább fog nőni a felhőszolgáltatások iránti igény a gazdaság minden szektorában.

Arra is számít a cég, hogy még több vállalat ismeri fel az adatvezérelt működésben rejlő üzleti lehetőségeket: azt, hogy az adatvagyonból kinyerhető információk támogatják a hatékonyabb döntéshozatalt, akár a munkafolyamatok átalakítását is. Mindezek hatással lesznek a munkaerőpiacra, ahol előnybe kerülnek a digitális átalakulásban élen járó szervezetek.

Várhatóan tovább erősödik a gazdaság szereplőinek és az oktatási intézményeknek az együttműködése is, hiszen biztosítani kell a szakember-utánpótlást a gyorsan fejlődő infokommunikációs szektorban.