A lakáspiacon reneszánszukat élik a panellakások az ingatlan.com legújabb elemzése szerint. Az érdeklődés és az árak alakulását a portál több mint 160 ezer hirdetés alapján vizsgálta és arra a következtetésre jutott, hogy tavaly a fővárosi és megyeszékhelyen lévő eladó panellakásokra több mint félmillió érdeklődés jutott, ami 4 százalékkal haladja meg a 2020-as szintet.

Mivel a kínálat nem bővült hasonló mértékben, az egy eladó lakásra jutó érdeklődések száma éves szinten 6 százalékkal nőtt, szemben a téglalakásokat jellemző stagnáló kereslettel. 2022 januárjában pedig már 14 százalékkal volt magasabb a hirdetések megtekintésének száma tavaly októberhez képest, ami duplája a téglalakások területén tapasztalt bővülésnek. Ennek köszönhetően az egy panelhirdetésre jutó érdeklődések száma közel 2 éves csúcson van, legutóbb 2019 tavaszán volt hasonlóan magas.

Fotó: Molnár-Bernáth László / MTI

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a panelek népszerűsége a lakásárak drágulásának köszönhető, hiszen ezek a lakások jellemzően olcsóbbak, továbbá a bankok is szívesen adnak hitelt ezek megvásárlására. Az ilyen típusú otthonok esetében az állami támogatások is nagyobb súlyt képviselnek. Egy 2 gyermeket nevelő család esetében a vissza nem térítendő támogatás és a 10 millió forintos kedvezményes lakáshitel várostól függően akár a kiszemelt lakás vételárának 30-40 százalékát fedezheti.

Az ingatlan.com adatai szerint januárban a budapesti panellakások négyzetméterét átlagosan 643 ezer forintért, a téglalakások 867 ezer forintos négyzetméteráránál 26 százalékkal olcsóbban kínálták. Panellakást a XI. kerületben lehetett a legdrágábban – négyzetméterenként 776 ezer forintért –, a XXIII. kerületben pedig a legolcsóbban – négyzetméterenként 522 ezer forintért – venni.

A megyeszékhelyeken az árak közötti különbség a fővárosinál alacsonyabb, 15  százalék volt, hiszen a panelek négyzetmétere átlagosan 421 ezer forint volt, míg a téglalakásoké 491 ezer. A legdrágább paneleket Veszprémben kínálták, itt 563 ezer forintba került egy négyzetméter, amit Székesfehérvár és Debrecen követ, a maga 535 ezres és 522 ezres áraival. Salgótarján számít a legolcsóbb panelvárosnak, 216 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A legolcsóbb megyeszékhelyek közé sorolható még Békéscsaba és Miskolc, ahol a panellakásokat 316-328 ezer forintért kínálják eladásra.