Idén januárban 13, javarészt déli és keleti tagállamban nem érte el az 1000 eurót a köztük Magyarországon sem. A kötelező munkabér hazánkban 542 euróra rúg, amely a negyedik legalacsonyabb az uniós tagországok között – közölte az Eurostat pénteken.

Az idei minimálbér-emelés megtette a hatását: tavaly még a 442 eurós legkisebb fizetéssel hazánk az utolsó előtti volt és csak Bulgáriát előzte meg, ezúttal sikerült Romániát és Lettországot is magunk mögé utasítani.

A nyugati tagállamok viszont továbbra is fényévekre vannak a keletiektől: a legmagasabb minimálbér Luxemburgban van, ahol 2257 euró, ami csaknem hétszer nagyobb, mint Bulgáriában, ahol mindössze 332 euró.

Fotó: Shutterstock

Az eltérések azonban jóval kisebbek, ha figyelembe vesszük az árszínvonalbeli különbségeket, amit segít, hogy az Eurostat most először vásárlóerő-paritáson (PPS) számított adatokat is közölt.

Az árkülönbségek kiküszöbölésével Magyarország még előrébb kerül a listán, és megelőzi Szlovákiát, Észtországot és Csehországot.

Vásárlóerő-paritás alapján az unió statisztikai hivatala két csoportot állított fel, hazánk a Románia, Portugália, Málta, Horvátország, Görögország, Csehország, Észtország, Szlovákia, Lettország és Bulgária alkotta, gyengébb vásárlóerővel rendelkező csoportba került, ahol a középmezőnyben található.

Mint ismert, idén januárban jelentősen, közel 20 százalékkal emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, előbbi bruttó 200 ezer, utóbbi pedig 260 ezer forintra. A béremelés közvetlenül több mint 1 millió munkavállalót érint, közvetett módon ez a szám a kétmilliót is elérheti. Nettóban a legkisebb kötelező munkabér 133 ezer forintra nőtt, míg a szakmunkás minimálbér 172900 forintra. A magyar adatoknál ugyanakkor érdemes azt is figyelembe venni, ezek egy keresőre vonatkoznak, a családi adókedvezmény rendszere miatt sokan ennél többet kaphatnak. Mindenesetre a szakszervezetek régóta szorgalmazzák, hogy a kormány törölje el az 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékot, amellyel közvetlenül a nettó bér emelkedhetne. De erre szintén lehetőséget adna, ha a kabinet csökkentené a 15 százalékos személyi jövedelemadó kulcsot. Régi kormányzati elképzelés az egy számjegyű amely azonnal jelentős javulást eredményezhetne a nettó béreknél.

Az Eurostat adatai szerint egyébként két országban, Szlovéniában (1074 euró) és Spanyolországban (1126 euró) a minimálbér valamivel több mint 1000 euró volt havonta, míg hat tagállamban meghaladta a havi 1500 eurót: Franciaországban (1603 euró), Németország (1 621 euró), Belgium (1 658 euró), Hollandia (1 725 euró), Írország (1 775 euró) és Luxemburg (2 257 euró).