A piaci várakozásoknál is nagyobb mértékben, 50 bázisponttal emelte az alapkamat mértékét keddig ülésén a monetáris tanács – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi közleményéből. Az alapkamat új mértéke így holnaptól 2,9 százalék. Ilyen magasságban, pontosabban 2,85 százalékon utoljára nyolc éve, 2014. januárjában járt az alapkamat mértéke, de akkor kamatcsökkentési, nem pedig kamatemelési ciklus volt Magyarországon.

Most viszont a hónapok óta tartó jelentős inflációs nyomás és a nemzetközi hatások miatt emelni kénytelen a jegybank. A piac előzetesen 30 bázispontos emelést árazott be. 

A keddi emelés értelmében nem csak az alapkamat mértéke nőtt, de a kamatfolyosó is ugyanígy felfelé mozdult. 

Ezt utoljára a legutóbbi kamatdöntő ülésen módosította a monetáris tanács, akkor az alsó szintjének az alapkamatot (2,4 százalék), a plafonnak pedig az egynapos, illetve egyhetes fedezett kamatát határozta meg, amely pedig 4,4 százalékra nőtt. 

Fotó: Vémi Zoltán

Az új szint ezúttal a várt 50 bázispontos emelésnek köszönhetően immár 4,9 százalék lesz szerdától. 

Ez gátat szabhatott volna a november közepe óta irányadó rátának számító egyhetes betét kamatának további emelésének, de az effektív kamat immár december vége óta nem változott, maradt a 4 százalékon. 

Virág Barnabás, a jegybank alelnöke online háttérbeszélgetésen ismertette a monetáris tanács ülésén meghozott döntéseket és a monetáris politika aktuális kérdéseire is kitért. 

A forint egyébként továbbra is tartotta magát az euróval szemben, sőt, kissé még erősödött is a reggeli szinthez képest. A kamatdöntés ismertetésekor 360 körül jegyezték a magyar fizetőeszközt az euróval szemben. A kihirdetés után pedig erősödésnek indult.