Egy hónap múlva megnyílik Budán az Egyszülős Családi Segítő Központ, jelentette be Fürjes Balázs, Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a Facebook oldalán.  Kiemelte: ütemterv szerint, gőzerővel zajlanak a munkálatok, a Magyar Jakobinusok terén. Hozzátette: Novák Katalinnal közösen javasolták a kormánynak, hogy biztosítsák a központ felállításának költségeit. Az egyedülálló szülők és gyermekeik számára egy valódi második otthont, egy támogató közösségi teret hoznak létre, számtalan gyakorlati segítséggel, szolgáltatással, gyermekfelügyeletet biztosító játszóházzal. 

Fotó: ATTILA GUNDUZ / Fürjes Balázs, Facebook

Az első központ az Üllői úton nyílt

Nagy Anna 2005 óta működtet egyszülős civil szervezetet, az Egyszülős Központot létrehozását ő álmodta meg. Elmondása szerint az első tizenkét év nagyon nehéz volt, mivel kevés forrásból, kevés tapasztalattal tevékenykedtek, de annál lelkesebben. Hozzátette: az ország majdnem tíz százalékát jelenti ez a társadalmi csoport. Nem lehet megspórolni, hogy az érintett félmillió gyermek segítséget kapjon.

Fotó: Fürjes Balázs / Facebook

Magyarországon ma közel 300 ezer egyszülős család van. Az egyszülős családok sokféle kihívással küzdenek: az egyedülálló szülőknek jóval nagyobb anyagi terhet kell viselniük, és folyamatosan zsonglőrködniük kell az idejükkel. Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 2018-ban nyitotta meg az első Egyszülős Központot az Üllői úton, amely nemcsak Magyarországon, de nemzetközileg is úttörő kezdeményezésnek számít.