Sok Budapest környéki településhez hasonlóan az elmúlt évtizedben Dunakeszin is jelentősen, mintegy 8,5 százalékkal nőtt az állandó lakosok száma, így mára a csaknem 44 ezres lélekszámával ez a legnépesebb nem megyei jogú város az országban. Ennek ellenére eddig mindössze egy középiskolája volt. 

Így csupán minden ötödik általános iskolát végzett diák tudta helyben folytatni gimnáziumi tanulmányait, a többiek Budapesten, Vácon vagy éppen távolabbi városokban ültek újra iskolapadba 

– érvelt a tervek szerint 2025-re elkészülő két új oktatási intézményük mellett Dunakeszi polgármestere. Dióssi Csaba a VG-nek kifejtette: 

a település északi határára tervezett komplexummal létrejön a dunakeszi diáknegyed, amelyhez az önkormányzat a korábbi években több mint tizenkét hektárnyi mezőgazdasági területet vásárolt meg. 

Ebből 18 ezer négyzetmétert foglalnak majd el az épületek, 33 ezret a járdák és utak, a többi rész pedig megmarad zöldfelületnek.

A Magyar Közlönyben a napokban megjelent határozatában a kormány egyetértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a leendő IV. Béla Király Gimnázium, a Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola, valamint egy uszoda kormányzati magasépítési beruházásként valósuljon meg. 

Ez azt jelenti, hogy központi költségvetési forrásból épülnek meg a létesítmények. A lebonyolításért felelős Beruházási Ügynökség által vállalható kötelezettség felső korlátját 49,6 milliárd forintban határozta meg a kabinet. Arról is rendelkeztek, hogy lakossági tájékoztatásra további 300 millió fordítható.

A kormánypárti polgármestertől megtudtuk, hogy a két intézmény ezerötszáz diákot tud majd fogadni összesen negyvenhat osztályteremben. 

A komplexum megépülésével évente 300 családnak válik könnyebbé az élete azzal, hogy nem kell ingáznia a diákoknak, így a szüleiknek sem kell autóval kisegíteniük őket 

– hangsúlyozta Dióssi Csaba.

Nem csak Dunakeszin, Pest megye más részein is épülnek új iskolák a növekvő gyermekszám kiszolgálására. Biatorbágy egy technikumi és gimnáziumi osztályokat egyaránt indító, tizennyolc tantermes iskolaépülettel gazdagodik, ahová – a januári alapkőletételen elhangzottak szerint – 560 tanuló járhat. A beruházás ugyancsak költségvetési forrásból, 15,4 milliárd forintból valósul meg, a fenntartó pedig az Ökumenikus Segélyszervezet és Oktatásért Alapítvány lesz.

A fővárosból kiköltözők körében szintén népszerű Budakalászon is orvosolni kellett a meglévő általános iskolák túlterheltségét. 

Ott már erre a tanévre elkészült a több mint négyszáz diák befogadására alkalmas új intézmény. A nyolc éve indult Nemzeti köznevelési infrastruktúra-fejlesztési program lebonyolítójának, a Nemzeti Sportközpontoknak a honlapján elérhető interaktív térképből kiderül ugyanakkor, hogy a megyében nemcsak új iskolák épülnek, hanem nagyszabású tanterembővítési akció is zajlott az utóbbi esztendőkben, összesen tizennégy településen.