A Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkfenyegetése felelőtlen hangulatkeltés, és nem szól másról, mint a kezdeményező szakszervezeti vezetők egyéni ambícióiról – írta hétfői közleményében a MÁV-Start. A vasúttársaság ezért benyújtotta ellenkérelmét a sztrájk jogellenességéről dönteni jogosult Fővárosi Törvényszékhez. Közleményükben azt írták: együttműködési kötelezettségüknek eleget téve hétfőn megtartották az első sztrájkegyeztetést a szakszervezettel, amely változatlanul fenntartotta sztrájkkövetelését.

A MÁV-Start emlékeztetett: a tavaly megkötött, idén januárban módosított hároméves bérmegállapodás aláírásakor a kollektív szerződést kötő szakszervezetek kijelentették, a 2021. és 2022. évre vonatkozó bértárgyalásokat lezártnak tekintik. Hozzáteszik: valótlan a Mozdonyvezetők Szakszervezetének az az állítása, amely szerint tavaly nem történt többletkifizetés. 2021-ben a MÁV-START több más egyéb bérjellegű juttatás mellett alanyi jogon járó juttatást vagy a munkavállalók döntése szerint készpénzt utalt a munkavállalók részére összesen 300 ezer forint értékben.

A MÁV-START a mozdonyvezetők felelősségteljes munkájának jelentőségét a javadalmazásukban is kiemelten ismeri el. Keresetük 2016 óta több mint 60 százalékkal növekedett a tavalyi év végéig. A 2022. január 1-jétől megvalósított, 10 százalékos béremelés tovább növeli járandóságukat. A mozdonyvezetők MÁV-Volán-csoporton belül és a teljes nemzetgazdaságban is kiemelkedő mértékű havi átlagkeresete tavaly meghaladta a 700 ezer forintot – írják.

Minden második vonat kieshet a sztrájk miatt

Sajtóértesülések szerint minden második távolsági vonat kieshet a menetrendből a mozdonyvezetők sztrájkja miatt. A masiniszták március 10-től, határozatlan idejű munkabeszüntetést terveznek, azt követelve, hogy kompenzálják a tavalyi reálbér-csökkenésüket. A veszteség kompenzálására fejenként 546 ezer forint kifizetését követelik – nyilatkozta korábban Barsi Balázs, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke.

Barsi elmondta: a szakszervezet tavaly nyáron nem írta alá a bérmegállapodást, mert nem látott garanciát arra, hogy a és emelkedése esetén az alapbérük ehhez igazodna. Hozzátette: a mozdonyvezetők bére tavaly nem nőtt, miután a hároméves bérmegállapodás 2021-re nulla, 2022-re 10, 2023-ra pedig 5 százalékos béremelésről szól.

Megérkezett a várt béremelés a MÁV-Volán-csoport dolgozóinak

A hároméves bérmegállapodásnak megfelelően január 1-jétől a MÁV-Volán-csoport társaságainál 10 százalék mértékkel nőnek az alapbérek.