Facebook-oldalán reagált a Standard & Poor’s hitelminősítő Magyarország adósbesorolását stabil kilátások mellett szinten tartó döntésére Varga Mihály pénzügyminiszter. Kiemelte, hogy az S&P szerint 7 százalékos volt a gazdaság bővülése tavaly hazánkban, amely az egyik legerősebb az EU-ban, és az idén is több mint 5 százalékos növekedésre számít a hitelminősítő.

Az S&P mindemellett rámutatott arra is, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen javult a magyar államadósság összetétele: a devizaarány mellett a külföldiek kezében lévő arányát is sikerült csökkenteni. A vállalat szerint ezért a következő években mérséklődhet az államadósság és a költségvetési hiány is Magyarországon.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Az elmúlt fél évben mindhárom nagy hitelminősítő kedvező értékelést adott Magyarországról: 

  • tavaly szeptemberben a Moody’s felminősítette Magyarországot,
  • idén januárban a Fitch Ratings erősítette meg Magyarország befektetésre ajánlott osztályzatát,
  • most pedig a S&P tartotta fent kedvező besorolását.

Az elmúlt évtized munkájával hazánk eljutott oda, hogy Magyarországot még egy válság után is befektetésre ajánlja mindhárom nagy hitelminősítő

– írta a pénzügyminiszter. 

A Fitch szerint erőteljes a magyar gazdaság növekedése

A Fitch Ratings legutóbb január végén erősítette meg a Magyarországnak 2019-ben megítélt BBB-s osztályzatú értékelését, stabil kilátással. A nemzetközi hitelminősítő tehát továbbra is befektetésre ajánlja a hazai, devizában denominált hosszú futamidejű államkötvényeket, döntését arra a várakozásra alapozva, hogy a koronavírus-járványból stabil ütemben kilábaló magyar gazdaság növekedése tartós lesz, és a költségvetési konszolidáció eredményeként a következő években stabilizálódik az államadósság-ráta is.

A Fitch Ratings közölte:

2022–23-ban évi 4,4 százalékos – a növekedési potenciált meghaladó ütemű – növekedést vár a magyar gazdaságban.

A magyar államadósság-kötelezettségek BBB besorolása az hitelminősítő elemzése szerint azt tükrözi, hogy a magyar gazdaság a többi feltörekvő piaci versenytársához képest erősebben teljesíthet. Az osztályzatot alátámasztja a beruházások táplálta stabil növekedés is. Hozzáteszik ugyanakkor: a BBB besorolást indokolja a magas államadósság, a múltbeli „unortodox” költségvetési és monetáris intézkedések sora, valamint az, hogy a korábbi években romlottak a kormányzati mérőszámok.

A Fitch várakozása szerint az áprilisi országgyűlési választások után Magyarország tárgyalásokat kezdeményez az Európai Bizottsággal a jogállamisági nézeteltérések ügyében, hogy megkaphassa az első folyósítást a Next Generation EU (NGEU) néven meghirdetett helyreállítási alapból és az ellenálló képesség javítására szolgáló európai uniós pénzügyi eszközből (RRF).

A hitelminősítő szerint ezeknek a forrásoknak a jelentős élénkítő hatását már 2022 második felétől érezni lehet a magyar gazdaságban. Közölték: növekedési előrejelzésükben számolnak a gyermekes családoknak járó személyijövedelemadó-visszatérítés GDP 1,1 százalékával felérő élénkítő hatásával is.

Magyarország államadósság-rátája a Fitch által szintén BBB kategóriába sorolt országok átlagánál ugyan magasabb, de az ebből eredő kockázatokat enyhíti, hogy a hasonló osztályzatot kapott országok többségének kevesebb devizaadóssága van.

A Fitch várakozása szerint 

a GDP-arányos bruttó államadósság-ráta a tavalyi évre becsült 78,6 százalékról lassú ütemben 74,9-re csökken 2023 végéig.

A Moody’stól sem várnak meglepetést

A Moody’s utolsóként, tavaly szeptemberben minősítette fel Baa3-ról Baa2-re Magyarországot. Ez az osztályzat a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s módszertanában a BBB-nek felel meg, így jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlja a magyar állampapírokat, stabil kilátással. A Moody’s Investors Service előrejelzése szerint az idén először március 25-én, másodszor szeptember 23-án vizsgálja felül a magyar államadós-osztályzat besorolását.