A villanyszámla gyakran érheti kellemetlen meglepetésként az embert, különösen intenzív használat után, mint a nyári nagy hőhullámok alatt, vagy egy hosszabb home office időszak során. Bár az áramfogyasztás a 21. században lényegében megkerülhetetlen, és minden háztartást érintő kiadás, a költségek alacsonyan tartásához nem kell drasztikus megszorításokat eszközölnie a családnak. A GoBankingRates.com portál azokat a spórolási tippeket gyűjtötte csokorba, amelyek segíthetnek alacsonyan tartaná áramfogyasztásunkat, és ennek köszönhetően a számlánk végösszegét is.

Használjunk LED-izzókat

Az otthoni áramfogyasztás egyik legfontosabb eleme a szinte állandóan égő fényforrás. Sokan a mai napig a régi típusú izzókat használják, amit bizonyítottan nagyobb fogyasztással rendelkeznek, mint modernebb társaik.

Az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma szerint a LED-izzók akár huszonötször hosszabb élettartammal is rendelkezhetnek, és mintegy 75 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak.

Fotó: Shutterstock

Egy átlagos háztartás 25 000 óra fényidő alatt körül-belül 1,2 millió forintot takaríthat meg csak az izzócserének köszönhetően, ami az egyik leghatékonyabb spórolási megoldásnak számít.

Használjunk kedvezőbb energiaosztályba tartozó készülékeket

Az eredeti cikk az amerikai Energy Star tanúsítvánnyal rendelkező termékeket javasolja, ez lényegében a Magyarországon is működő energiaosztályok kedvezőbb kategóriájába tartozó háztartási gépek ottani megfelelője. Bár megvásárlásuk kicsivel drágább, mégis 35 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, és éves szinten több mint 80 ezer forintot pénztárcánkban hagynak.

Szinte semminek nem kell non-stop működnie

Minden háztartásban előfordulnak olyan elektronikai eszközök, melyeket szinte egész nap bekapcsolunk. A többségét nyugodtak kikapcsolhatjuk takarékoskodás céljából. Ennek legegyszerűbb módja a kapcsolóval ellátott elosztók használata, amellyel bármikor könnyen szabályozhatjuk az éppen nem használt televíziók, számítógépek használatát.

A redőny a pénztárcánk legjobb barátja

Az egyik legegyszerűbb takarékossági tipp nem igényel sem plusz befektetést, sem többletmunkát. Ez a redőnyök használata, ami segíthet szabályozni az otthoni hőmérsékletet, ezáltal segítségünkre lehet a fűtés és a hűtés során.

Ha télen felhúzzuk, nyáron pedig leengedjük a redőnyöket, akkor szükség szerint melegebb vagy hűvösebb hőmérsékleten tarthatjuk az adott helységet, amivel nemcsak az áramfogyasztást, hanem a fűtés költségét is mérsékelhetjük.

a napelemekbe

Aki az spórolás érdekében hajlandó kisebb (vagy akár nagyobb) befektetést is eszközölni, annak a napelem is jó megoldás lehet. Bár eleinte jobban a zsebünkbe kell nyúlni hozzá, egy átlagos háztartás az otthoni napelemrendszer élettartama alatt akár 3 és 8 millió forint közötti összeget is megtakaríthat. Aki otthoni napelemes beruházásban gondolkodik, annak érdemes figyelnie az aktuális pályázatokat, amelyek már a létesítéshez is forrást nyújthatnak.

A mérés a kulcs

A digitális technológiák korában – mint sok minden mást – a fogyasztásunkat is tudjuk mérni, monitorozni. Ha a különféle okos eszközök segítségével figyeljük, hogy mit mennyire, mikor és hogyan használunk, az segíthet az automatizáció miatti megtakarításban, és a felesleges fogyasztás kiküszöbölésében egyaránt.

Az intelligens mérőórák segítenek nyomon követni a fogyasztást; ráadásul megadott paraméterek alapján ki- és bekapcsolhatják egyes eszközeinket, vagy egy megadott fix hőmérsékleten tarthatják szobáinkat, lakásunkat.

Jól jár, aki nem szeret mosogatni

Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a mosogatógépek igazi áramszívók, de valójában vizet és energiát takarítanak meg a kézi mosogatással szemben. Így nemcsak, hogy kényelmesebb nem nekünk vesződni az edényekkel, éves szinten több mint 12 ezer forint energiaköltséget, és majdnem 18 ezer liter vizet is spórolhat a háztartás.

Olcsóbb ömlesztve főzni

A konyhában töltött idő, és annak energiaköltsége egyaránt csökkenthető, ha nagyobb kihasználtsággal működtetjük eszközeinket. Ez különösen igaz, hogy elektromos tűzhelyről vagy sütőről van szó. A készülékek ugyanannyi áramot használnak, függetlenül attól, hogy tele vannak, vagy üresek. Egy tűzhelyen vagy sütőben egyszerre több étel is készülhet, a pénztárcánk ezért szintén hálás lesz.

Jobb a vantilátor, mint a légkondi

A forró nyári napokon sokan vágynak egy kis lehűlésre, amihez gyakran a légkondicionálót hívják segítségül. A beépített légkondicionáló helyett használt mennyezeti ventilátor, akár 10 fokkal is lehűtheti a szobát, és csaknem 90 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt, mint egy légkondi.

Fontos a jó szigetelés

Gyakran előfordulhat, hogy mindent megteszünk a spórolás érdekében, azonban az eredmény nem hozza azt, amit szeretnénk. Ilyenkor könnyen lehet, hogy számos apró, alig látható módon szivárog ki a levegő a házából, és így nyáron plusz hideg, télen plusz meleg nehezíti életünket. A bűnösök gyakran az nyílászárók közelében találhatók. A legtöbb helyi közműszolgáltató képes energetikai audit elvégzésére, ami megmutatja, hol van a probléma. Megfelelő szigeteléssel, és energiahatékonyabb ajtókkal, ablakokkal szintén tehetünk környezetünk és pénztárcánk védelméért.

Bár az elektromos áram díjára nincs ráhatásunk, a bemutatott spórolási tippek és trükkök hasznosak lehetnek háztartásunk energiamegtakarítása során. Nem feltétlenül kell mindegyik megoldást azonnal bevezetnünk, már egy-egy praktika alkalmazásával eredményt érhetünk el. A spórolás sokszor nem is igényel anyagi befektetést, csak egy kis odafigyelést, vagy tudatos vásárlást.