A növényi alapú termékek közül a sajt, a hűtött desszert és puding, a jégkrém, tej, tejszín, tejszínhab és joghurt helyettesítésére használt élelmiszerek forgalma dinamikusan, 22 százalékkal emelkedett 2020-ról 2021-re 

– válaszolta a VG megkeresésére a  NielsenIQ. A felsorolt termékek összesített forgalma 2020-ban 18,5 milliárd forintot tett ki, tavaly pedig már a 23 milliárd forintot közelítette, ami 19 százalékos növekedés. A piac legfelkapottabb termékei a növényi alapú italok, ezt vásárolja a növényitermék-vásárlók háromötöde, a második leggyakrabban vásárolt termék a habspray, amelynek a népszerűsége ugyan egy év alatt 4 százalékponttal visszaesett, de még így is 12 százalékos részt hasít ki a szektorból. A NielseIQ kiemelte, ez volt az egyetlen szegmens, amelynek forgalmában mind értéket, mind mennyiséget tekintve 2021-re csökkenést mértek. Az egyéb termékek 10 százaléknál kisebb piacrészt tesznek ki.

Fotó: Shutterstock

A NielsenIQ kiskereskedelmi indexéből az látszik, hogy az értékben mért forgalom zömét a gyártói márkás termékek eladása generálja: 84 százalékot tettek ki az ilyen típusú készítmények 2021-ben, csakúgy, mint az előző évben. 

Ezekre több mint 19,5 milliárd forintot költöttek a fogyasztók, a saját márkás termékekre pedig 3,5 milliárd forintot.

A piac két nagy szereplője, a Danone Magyarország Kft. és a Real Nature Kft. azt közölte a VG-vel, hogy a növényi alapú termékeik forgalma érvről évre növekszik. 

Az elmúlt években két számjegyű növekedést tapasztaltunk ebben a termékkategóriában

– mondta a VG-nek Csuti Nóra, az Alprót forgalmazó Danone Magyarország Kft. marketingigazgatója. Mint hozzátette: 2020-ról 2021-re 6 százalékpontos növekedés volt megfigyelhető ebben a termékkategóriában. Ma már minden korosztály egyre jobban figyel az egészségtudatosságra és a fenntarthatóságra, de a legerősebb ez a trend a 25–40 évesek körében – mondta a marketingigazgató. 

A világjárvány kitörésével 2020 elején drasztikusan emelkedett a növényi tejhelyettesítő termékek iránti kereslet, ami nemcsak az egészséges táplálkozás elterjedésének köszönhető, hanem az UHT-termékek tárolhatóságának, az otthoni „járványkamra” feltöltése iránti igénynek is – válaszolta Gereczné Rudnai Éva, a Joya és Happy termékeket forgalmazó Real Nature Kft. beszerzési és marketingvezetője. A termékek népszerűsége miatt 2020-ban gyártóhelyeket bővítettek. Amíg 2004-ben a növényi tejhelyettesítők piacát egy szójaitallal nyitották meg, ma már jellemzően más alapanyagokból készülő növényi tejhelyettesítők aratnak sikert. 

Itthon nagyon népszerű a rizs-, mandula- és kókuszital, és ma már ezeket az alapízeket a kávékedvelők számára barista változatban is forgalmazzák.