Több magánegészségügyi szolgáltató is segíti az Ukrajnából menekülőket, de a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott betegellátók is fogadják az Ukrajnából érkező egészségügyi ellátásra szorulókat. 

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A Duna Medical Center a járóbeteg-ellátás keretében megkezdi a háború elől menekülő, Ukrajnából érkezett, arra rászorulók egészségügyi ellátását, ezzel járul hozzá a humanitárius segítségnyújtáshoz – írták. Az általános egészségügyi panaszokkal érkezők belgyógyászati ellátását munkanapokon végzik, terhességgel kapcsolatos panasz és sürgős nőgyógyászati probléma esetén a szülészeti központban működő ügyeletükön a hét minden napján, a nap 24 órájában biztosítanak ellátást az otthonukat elhagyni kényszerült, nehéz helyzetben lévő menekültek számára.

A TritonLife segélyalapot hozott létre

A TritonLife Csoport egy speciális TritonLife Ukrajna Segélyalapot hozott létre. Az alap  felhasználását a Nagycsaládosok Országos Egyesületével, a NOE által létrehozott alapítvány  bevonásával végzik – írták.

A TritonLife Ukrajna Segélyalap (TUS) összege 40 millió forint, az egyedileg megítélt támogatás időbeli korlátja pedig három hónap, ami egyedi döntés alapján két alkalommal ugyanennyivel meghosszabbítható.  

A program minden Magyarországon fő- vagy részmunkaidőben, vagy bármilyen közreműködői jogviszonyban az egészségügyben dolgozó kollégánk rokonai számára elérhető, akik igazoltan a jelenlegi Ukrajna területéről származnak, onnan települtek át,  magyar állampolgársággal rendelkeznek, és a kint maradt hozzátartozóik, családtagjaik a  jelenlegi helyzetben valóban lakóhelyük elhagyására kényszerülnek és Magyarországon  keresnek menedéket úgy, hogy itt állandó vagy ideiglenes lakhatással nem rendelkeznek. A  program magában foglal bizonyos szűk keretek között szálláskeresést és biztosítást, valamint a felnőttek keresetének kiesését részben pótló egyszeri vagy rendszeres anyagi segítséget. Kiskorú gyermekes családok előnyt élveznek majd a pályázatok elbírálása során. A támogatás folyósítása, a szálláshelyek kereséses a TritonLife Csoport és a Nagycsaládosok  Országos Egyesülete együttműködésében zajlik majd. A befogadó családok szervezése  a NOE feladata. A TritonLife Csoport ígérete szerint a pályázatokat 24–48 órán belül  elbírálják, hiszen akinek szüksége van segítségre, annak az sem mindegy, hogy mikor kapja  azt meg.

Kétszer ad, aki gyorsan ad 

– mondta Fábián Lajos, a TritonLife Csoport  társtulajdonos elnöke. Kiemelte: felvette a kapcsolatot a NOE elnökével, Kardosné Gyurkó Katalinnal. Kiterjesztjük a programot nem csak a TritonLife Csoport dolgozóinak rokonságára is, hiszen a teljes magyar egészségügyben ebben a kis országban együtt sírunk és együtt nevetünk, legfőbb értékünk az ember maga. Ez  azonban valóban csak egy gyorssegélyprogram, ebből önmagában családok tartósan megélni nem fognak, de egy felnőttre vetítve havi 30-40-50 ezer forint  is jelentős segítség lehet  ilyen helyzetben.

Baba született az SE-n

Egy Ukrajnából érkezett kismama a Semmelweis Egyetem (SE) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján adott életet egészséges újszülöttjének március 1-jén este, terhességének 40. hetében. Az 56 centiméterrel és 3400 grammal született kisfiú a Matvij nevet kapta. 

A baba és édesanyja is jól van. A kismama családjával együtt az ukrajnai Husztról menekült el a hazájában dúló háború miatt. A Semmelweis Egyetem klinikáin szerda estig hat esetben láttak el ukrán állampolgárságú fekvő- és tíz esetben járóbeteget – írta a SE.

30 ezer doboz gyógyszer

A Phoenix Pharma a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve mintegy 30 ezer doboz gyógyszert és egyéb terméket biztosít a rászorulók részére. Olyan termékekről van szó, amelyek a jelen helyzetben segítséget jelentenek a háborús térségben otthon maradt vagy az otthonukat elhagyni kényszerült családok számára. Valamint a 40 férőhelyes balatonlellei üdülőjüket felajánlják átmeneti otthonként a menekült családok számára.

Humanitárius gyógyszeradomány a Richtertől

A Richter humanitárius célú támogatást nyújt az ukrán lakosság számára. De emellett 10 millió forint pénzadományt ajánlottak fel a Máltai Szeretetszolgálat számára, valamint szintén 10 millió forint összegű készpénz-hozzájárulást a „Jónak lenni jó” adománygyűjtő műsor keretében. Humanitárius gyógyszeradományt ajánlott fel a magyar gyógyszercég az UNICEF, valamint az Ökumenikus Segélyszervezet számára is az alapgyógyszerekből – írták.

A Magyar Orvosi Kamara is segít

Az Ukrajnában zajló háborúban gyermekek, civilek és a katonák életéért küzdenek ukrajnai orvos kollégáink. Készleteik, erejük fogytán van.

 A Magyar Orvosi Kamara a Magyar Orvosokért Alapítványon keresztül 2,5 millió forintos segítséget küld az Orvosok Határok Nélkül szervezetnek, ukrajnai tevékenységüket támogatva. 

Ezenfelül 2,5 millió forinttal támogatják a Magyar Vöröskeresztet, hogy a háborús menekültek itthoni egészségügyi ellátását segítsék.