Spekulációs támadás történt, nincs fundamentális alapja a forint gyengülésének 

– mondta egy háttérbeszélgetésen Nagy Márton, a miniszterelnök főtanácsadója, miután hétfő reggel történelmi mélypontra süllyedt a hazai fizetőeszköz, egy eurót 400 forinton jegyeztek.

A jegybank korábbi alelnöke jelezte, hogy az orosz-ukrán háború és a szankciók következtében idegeskedés tapasztalható a piacokon, ami főleg annak tulajdonítható, hogy továbbra lebegtetik a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra. Ennek esett áldozatul a régiós devizák mellett az OTP is. Mint mondta, külföldiek külföldiek kezében lévő kötvényállomány nem csökkent a történelmi mélypont ellenére sem. 

Fotó: Shutterstock

Megismételte, amit Facebook bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter is mondott, miszerint 

a magyar forint is a brüsszeli szankciók áldozata, a szankciók már most komoly veszteséget jelentenek a magyar gazdaságnak.

Óriási hullámvasutat járt be a magyar fizetőeszköz, reggel hajszál híján 400 forintba került egy euró. Tíz óra után a régiós valuták gyengülése megtorpant, sőt a forint és a złotyi kismértékben erősödni is tudott. A BUX késő délelőtt 4,5 százalékkal 38 450 pontra zuhant, míg a lengyel WIG 2,2 százalékkal, a cseh PX 5,7 százalékkal, a bukaresti BET pedig 6,1 százalékkal gyengült.  Az OTP 12 előtt néhány perccel 8,4 százalékkal, 9542 forintra esett.