Idén az első két hónapban 22 481 import használt személyautó kapott hazai rendszámot a DataHouse ladatai szerint, 10 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban. Eközben új autóból mindössze 17 537-et regisztráltak, ami 11 százalékkal marad el a tavaly ugyanekkor mért értéktől.

„A csiphiány miatt lecsökkent újautó-kínálat miatt mára jelentősen nőtt a használt gépkocsiksúlya a frissen forgalomba helyezett személyautók körében – magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Tavaly az év első két hónapjában a forgalomba helyezett autók 49 százalékát adták az újak, az idén ez az arány 44 százalék alá esett. Ennek hatására 

várhatóan ez évben is tovább öregszik a hazai személyautó-állomány, amelynek átlagéletkora tavaly év végére már elérte a 15 évet, ami szomorú rekordot jelent.”

 

A JóAutók.hu múlt hónapban végzett felmérése szerint az új autókat forgalmazó cégeknek csupán a harmada számít arra, hogy az iparágat érintő félvezetőhiány hatásai még az idén megszűnhetnek. 

Az újautó-eladások szintje jó esetben is a tavalyi 122 ezerhez hasonló mértékű lehet.

 

 

A használtautó-import aktivitása – részben az újautó-piacról áthúzódó pótlólagos kereslet miatt is – egész évben magas szinten stabilizálódhat: a tavalyi 132 ezret követően az idén akár 140 ezerre is nőhet a behozott használt járművek száma.