Összesen 1169 fő töltötte ki a szakmai diákmunkák közvetítésére specializálódott Schönherz Iskolaszövetkezet kérdőívét, amely vizsgálta többek között a munkahelyválasztási preferenciákat, az elvárt munkakörülményeket és a fizetési igényeket is. 

2017-ben még a felnőtthöz méltó bánásmódért álltak ki a fiatalok, ma a home office lehetősége és a szabad alkotómunka már fontosabb számukra. Meglátásuk szerint 174 ezer forint szükséges ma a havi megélhetéshez, de kiderült az is, hogy mekkora összeg esetén éreznék komfortosabbnak az életüket.

Alkotómunkát szeretnének végezni a magyar fiatalok

A válaszadóknak egy 17 munkahelyi adottságot felsorakoztató listából a számukra 5 legfontosabbat kellett megjelölniük. A rangsor első helyére nem meglepő módon a fizetés került, ugyanakkor nem sokkal maradt alul a rugalmas munkarend iránti vágy. A top ötbe emellett a tudásbővítésre és szakmai tapasztalatszerzésre vonatkozó igények kerültek be, és hogy mindezt megfelelő munkakörülmények között, jó munkahelyi hangulatban tehessék.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Öt évvel ezelőtt a felnőtthöz méltó bánásmód igénye a top ötben jelent meg, mára azonban ugyanez csak a 9. helyet érte el. A kutatás teret biztosított további igények felsorakoztatásának is, és kimagaslóan sokan fejezték ki abbéli vágyukat, hogy szeretnének alkotómunkát végezni a cégnél

– árulta el Baross Levente, a kutatást végző Schönherz Iskolaszövetkezet elnöke. 

174 ezer forint kell a megélhetéshez

Rákérdeztek arra is, hogy milyen összeg jár a diákok fejében a megélhetési minimumot illetően, valamint hogy mekkora lenne az az összeg, amelyből érzésük szerint komfortosan élnének. A minimumot tekintve nagyon változó a vélemény: 40 ezertől egészen 500 ezer forintig érkeztek válaszok (annak függvényében, hogy a hallgatók kollégiumban, albérletben vagy otthon laknak-e). 

A válaszadók többsége szerint 100–250 ezer forint közötti tartományban lehet a megélhetéshez szükséges összeg. Az összes válasz átlagát tekintve havonta 174 ezer forint kell egy diáknak a megélhetéshez.

Baross Levente szerint ezt az összeget ma tanulmányok mellett is meg lehet keresni. A szakmai diákmunkák átlagos órabére 2000 forint körül mozog, így heti 20 órás, azaz fél munkaidős ráéréssel elérhető ez a bevétel. 

A felmérésünkből az is kiderül, hogy a diákok 55 százaléka hetente 20-30 órában tud(na) munkát vállalni, így a havi 174 ezer forint iránti vágy végképp nem elképzelhetetlen

– mondta a szakember. Szerinte egy egyetemista/főiskolás hallgató ma havi 250 ezer forintot igényelne a kényelmesebb élethez.