2022 teljes első negyedévét követően áprilisban is jóval kedvezőbben alakult a regisztrált álláskeresők száma, mint 2010 óta az azonos hónapokban bármikor. A jelenlegi, kevesebb mint 242 ezer főnél tavaly áprilisban negyvenhatezerrel, 2020 negyedik hónapjában pedig közel kilencvenezerrel voltak többen az álláskeresők. Az elmúlt évtized eleje óta a munkaalapú gazdaság sikeres kiépítésével egymillió új munkahely létesült Magyarországon, a munkanélküliségi ráta a harmadára zsugorodott.

Még sosem tartottak nyilván az idén áprilisinál kevesebb álláskeresőt.

Az időjárás enyhülésével megkezdődött az élénkülés a mezőgazdaságban, turizmusban és építőiparban, ami további bővülést hozhat a foglalkoztatásban.

[safety,Body,Construction],Working,At,Height,Equipment.,Fall,Arrestor,Device
Fotó: Shutterstock

Ez a rendszerváltás óta nem tapasztalt csúcsot jelent, hogy hosszú hónapok óta hozzávetőleg 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon. A munkanélküliek aránya az uniós átlag felét teszi ki, és a legalacsonyabbak közé tartozik Európában.

A hazai foglalkoztatási ráta a 2010-es 56 százalékról óriási ugrással 74 százalékra nőtt, tavaly nyár óta ezen a korábban példátlanul magas szinten alakul

– mondta a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, Bodó Sándor.

2021 végén az uniós tagállamok közül negyedéves alapon Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a foglalkoztatás. Az álláskeresők elhelyezkedését ösztöntő Vállalkozások munkaerő támogatása programban már több mint 40 ezer fő felvételéhez ítéltek meg mintegy 24 milliárd forintot. A magyar emberekkel közösen kivívott eredményekre építve változatlan célunk a teljes foglalkoztatás elérése – tette hozzá.