A csokinyulak, a csokicsibék és a csokitojások és a pálinkák megfeleltek az Innovációs és Technológiai Minisztérium élelmiszer és vegyipari laboratóriumának vizsgálatain. A minisztérium minden tavasszal ellenőrzi a húsvéti időszak jellegzetes termékeit. A szakemberek a megtévesztés szempontjából vizsgálták a húsvéti asztal díszeit és az ünnepi ételeket és italokat. A termékek címkéinek tájékoztatását vetették össze a hatályos rendelkezésekkel.

A fogyasztóvédelem a békés ünnepi készülődés érdekében országszerte 400 üzletet ellenőrzött próbavásárlásokkal. A boltok mintegy harmadánál találtunk kifogásolnivalót, a kollégák a hiányosságok miatt több mint 2 millió forint bírságot szabtak ki.

– mondta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár. Az árfeltüntetéssel kapcsolatos mulasztások tipikusnak tekinthetők. Az esetek többségében elmarad az eladási ár feltüntetése, vagy csak az akció mértékét jelzik. Megnyugtató ugyanakkor, hogy a kereskedők szinte minden esetben eleget tesznek nyugtaadási kötelezettségüknek - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Kaposvár Húsvéti piacnapot tartottak a kaposvári Nagypiacon, 2022.04.09-én   Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

A húsz vizsgált csokoládéfigura mindegyike eleget tett a Magyar Élelmiszerkönyv csokoládé megnevezésre vonatkozó előírásainak;

négy tartalmazott a megengedett, öt százalékos arányban kakaóvajtól eltérő növényi zsiradékot, ezt jól láthatóan jelezték a csomagoláson. A vizsgált árucikkek valós zsírtartalma minden esetben összhangban volt a címkén szereplő tápértékjelöléssel. A szeszes italok címkézésére vonatkozó rendelkezésben rögzített 0,3 százalékos limit feletti mértékű alkoholtartalom sem tért el egyik vizsgált pálinka esetében sem a tájékoztatásban foglaltaktól.

Az élelmiszerkönyv szerint a nyers sonka 5, a főtt sonka 3,5, a gépsonka 2,7 százalék sót tartalmazhat. A húsz vizsgált sonka közül négy nyers és egy főtt termék sótartalma haladta meg az előírt értéket. A megbukott árucikkek csak a sonka megnevezés eltávolítása után, egyéb húskészítményként forgalmazhatók.