Az utóbbi időszakban az egyre növekvő számú új beruházásnak köszönhetően folyamatosan bővült a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A térségben elsősorban a gyártócégek, főként betanított és szakképzett fizikai pozíciók területén munkaerőhiánnyal küzdenek. Az egyik legnagyobb magyar tulajdonú HR-szolgáltató, a WHC Csoport a régiós munkaerőpiaci igények kiszolgálása érdekében helyi kirendeltséget nyitott Miskolcon.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye munkaerőpiacán évek óta a gyártó cégek a legaktívabb foglalkoztatók, ezen belül az autóipari, vegyipari, illetve elektronikai termékeket gyártó vállalatok dominálnak. 

A régióban a kékgalléros, fizikai munkakörökben a legnagyobb a munkaerőhiány, ezen a területen számos nyitott pozíció és versenyképes fizetés várja a munkavállalókat. A vállalatok elsősorban betanított, szakképzettséget nem igénylő fizikai munkaerőt keresnek, mint például gépkezelő, hegesztő és szerelő; pályakezdő és gyakorlott kollégákat egyaránt. Emellett a szakképesítéssel és tapasztalattal rendelkező technikusok hiánya is jelentős: ilyenek például a szerszám- és gépkarbantartók, technológusok, gépbeállítók, elektronikai műszerészek.

Szükség lehet a külföldi munkavállalókra is

A WHC a partnereinél felmerülő munkaerőigényt a helyi toborzás mellett többek között szomszédos országbeli munkavállalókkal igyekszik kielégíteni. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az ukrán határ közelsége miatt a szomszédos ország munkavállalóinak foglalkoztatása évek óta intenzíven jelen van.

Fotó: Vajda János / Észak-Magyarország

„Magyarország gazdasági növekedése és az új beruházások miatt egyre nagyobb számú munkaerőre van szükség, melynek megoldására már nincsen lehetőség országon belül, így szükséges a határokon túlra kitekinteni. A WHC külföldi jelenléte Ukrajnára is kiterjed, 2014 óta toborzunk munkavállalókat az országból, az elmúlt 8 évben 20-30 ezer fő közötti létszámú kékgalléros ukrán munkavállalónak biztosítottunk munkalehetőséget Magyarországon” – mondta Göltl Viktor, a WHC Csoport ügyvezetője.

Jelenleg az Ukrajnából a háború elől menekülő, Magyarországra érkező emberek elsősorban békét, túlélést keresnek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lesznek olyanok, akik akár közép-, vagy hosszabb távon is Magyarországon telepednek le és vállalnak munkát, de munkaerőpiaci szempontból ez a szűkebb kör.

A körülmények jelenlegi állása alapján arra számítunk, hogy az ukrán menekültek potenciális munkavállalói rétege csupán átmenetileg fog megmutatkozni a magyar munkaerőpiacon, 

illetve, hogy Magyarország munkaerőpiaci mutatószámait ez a folyamat nem fogja nagyságrendekkel megváltoztatni” – tette hozzá Göltl Viktor.

Nemzetközi terjeszkedés

A WHC Csoport tizenegy kirendeltségből álló magyarországi irodahálózata mellett ma már Ausztriában, Szerbiában, Szlovákiában és Ukrajnában is működtet saját leányvállalatot, helyi kirendeltségeket. A közelmúltban megvalósult nemzetközi akvizíciónak köszönhetően – a Heads Adriatic régiós HR-szolgáltatóban vásárolt többségi tulajdonrészt a WHC – a cégcsoport további öt országban: Bosznia-Hercegovinában, Észak-Macedóniában, Horvátországban, Montenegróban és Szlovéniában is piacra lépett.