Az (EU) tagállamainak külügyminiszterei ma Luxembourgban tervezett tanácsülésükön várhatóan az Oroszországgal szembeni újabb, immár a hatodik uniós szankciós csomag részleteiről tárgyalhatnak, olaj- vagy gázimportra vonatkozó javaslat azonban nincs az asztalon, írja a magyarnemzet.hu a távirati iroda tudósítására hivatkozva.

A lap szerint ha ezek az információk helytállók, az komoly előrelépés az eddigi helyzethez képest, hiszen a szankciók kapcsán az energiaimport témakörét övezik a legádázabb viták: 

az orosz energiatermékektől nagyban függő országoknak, mint Magyarországnak is, lehetetlen volna leállítani az importot komoly gazdasági és társadalmi következmények nélkül, míg az önellátásra jobban képes vagy alternatív forrásokhoz egyszerűbben jutó államok könnyen kardoskodnak az embargók mellett.

Információk szerint az uniós tagállamok külügyminiszterei hétfőn várhatóan jóváhagyják az EU újabb 500 millió eurós, fegyvervásárlás céljára elkülönített támogatásának felszabadítását Ukrajna számára.

Fotó: Kovács Márton / Facebook

Az Európai Unió pénteken fogadta el az Oroszország elleni szankciók ötödik csomagját

  • A szankciós csomag egyebek mellett uniós behozatali tilalmat rendel el az Oroszországból származó szénre és más szilárd fosszilis üzemanyagokra, valamint olyan termékekre, mint a fa, a cement, a műtrágya és egyes luxuscikkek.
  • Megtiltja az orosz lobogó alatt lajstromozott hajók kikötését az uniós kikötőkben.
  • Általános tilalmat rendel el az orosz vállalatok számára az uniós tagállamok közbeszerzéseiben, valamint teljes tranzakciós tilalmat ír elő négy nagy orosz bank esetében.
  • Emellett szankciós listára helyezett oligarchákat és üzletembereket, magas rangú orosz parlamenti tisztviselőket, valamint a dezinformáció terjesztőit és támogatóit.

Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője a lapnak azt mondta, hogy ezek az intézkedések közvetlenül nem fenyegetik Európa energiaellátását, ugyanis az orosz szénszállítások egyetlen tagállamban sem érik el az energiatermelés öt százalékát (Magyarország az EU alsó harmadában van, fél százalékkal). Szerinte az is kérdéses, hogy egyáltalán szükség volt-e a szankciókra. A széntilalom aligha fogja jelentős mértékben megviselni Oroszországot: a bizottság becslése alapján a korlátozás körülbelül négymilliárd euró bevételkiesést jelent, ami az orosz 0,3 százaléka, írja a Magyar Nemzet.