Egyre biztosabbnak látszik, hogy az idén megdől a használt autók 2021-ben beállított 817 ezres adásvételi csúcsa – vonta le a következtetést a JóAutók.hu az első négy hónap forgalmi adataiból. Áprilisban 69 113 használt személygépkocsi cserélt gazdát, 7,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál, az első négy hónapban 10 százalékkal több, vagyis 288 ezer használt autó kelt el.

Boruzs István, autókereskedő az importautókról nyilatkozott a Naplónak. 2021.04.14. Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló
Fotó: Matey István / Hajdú-bihari Napló

A használtautó-piaci forgalom annak ellenére volt ilyen erős, hogy számos vállalati flotta lecserélése elmaradt, amitől jelentősen szűkült a kínálat, és egyes használtautó-kategóriákban nem ritka a 20-30 százalékos áremelkedés sem. 

Az autógyárak kapacitásproblémái az új gépkocsik piacáról továbbra is a használtautó-piacok felé tolják a keresletet

– magyarázta a cég csütörtökön kiadott elemzésében Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.

Szenved az európai autókereskedelem

Áprilisban ötödével kevesebb autót adtak el Európában, mint egy évvel azelőtt.

A használtautó-import is egyre kevésbé képes kielégíteni a minőségi keresletet, mivel Nyugat-Európában is egyre nehezebb elérhető áron megfelelő használt járművet találni. Az importőrök helyzetét ráadásul a kedvezőtlen euróárfolyam is nehezíti. Az érdeklődők figyelme ezért fokozottan a belföldi piac felé fordul, ami egyre fokozódó árspirált generál – tette hozzá.

Februárban és márciusban a kormányzati intézkedések nyomán a háztartásokhoz került többletforrások is hozzájárultak a kiemelkedő kereslethez,

az adásvételek száma a következő hónapokban is a havi 70 ezres szint közelében mozog majd. Az adásvételek számát növeli az a várakozás, hogy az árak a jövőben még tovább emelkedhetnek, ily módon sokan előre hozzák a vásárlásukat – sorolta elemzésében a kereskedőportál.

Összegzésük szerint az autópiacokon a következő hónapokban sem lehet jelentős fordulatra számítani, ezért minden esély megvan arra, hogy a belföldi használtautó-piac az idei évet újabb rekorddal zárja majd.