Egyszerűbbé vált a társasházban lévő gépkocsibeállók értékesítése május 2-ától egy jogszabály-módosítás következtében – hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda közleményében.

Felidézték, hogy a társasházi teremgarázsokban található parkolóhelyeket az ingatlan-nyilvántartásban tipikusan nem önálló ingatlanokként, hanem egy közös garázsként jegyezték be.

2021.02.18. Szeged tilos a garázsbeállókban, autóbeállókban parkolni és így akadályozni a be- és kiállást fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI
Fotó: Kuklis István / Délmagyarország

Ha valaki el akarta adni a parkolóhelyét, meg kellett keresnie a tulajdonostársakat tértivevényes leveleken keresztül, hogy biztosítsa számukra elővásárlási joguk gyakorlását, ami időt és költségeket jelentett – részletezték.

Az ügyvédi iroda rámutatott, hogy a jogszabályváltozás lehetővé teszi az újonnan épülő garázsok esetében, hogy a parkolóhelyeket mostantól önálló ingatlanként vegyék nyilvántartásba, így ezek értékesítése is könnyebbé válik.

A közlemény szerint a módosítás megoldást kínál a már megépült, közös tulajdonban álló társasházi garázsok eladására is. A jövőben elegendő, ha a parkolóhely eladója a földhivatal részére csatolja a társasházi közös képviselő nyilatkozatát, amely igazolja, hogy a vételi ajánlatot a társasház közös használatú helyiségében kifüggesztették. A gyakorlatban már alkalmazták ezt a megoldást, azonban eddig az adott földhivatal jóindulatán múlott, hogy azt el is fogadták-e – írták.