Nemzetközi elismerésben részesült Magyarország az eredményes adósságkezelésért - közölte Facebook oldalán Varga Mihály, pénzügyminiszter.

A tavaly őszi kötvénykibocsátással Magyarország elnyerte a The Banker magazin „The Banker's Deals of the Year Awards 2022” díját. Az újság szerint Magyarország lenyűgöző időzítéssel használta ki a kedvező kamatkörnyezetet, valamint a közép- és kelet-európai országok iránti erős keresletet.

A sikeres kibocsátások mellett Magyarország idő előtt törlesztette adósságát a tavalyi év során 430 millió dollárnyi devizakötvény, valamint több mint 2 ezer milliárd forintnyi visszavásárlásával.

Budapest, 2022. június 20.Varga Mihály pénzügyminiszter, az esemény fővédnöke a VIII. Székely Fesztivál sajtótájékoztatóján a Millenárison 2022. június 20-án. Két év kihagyás után ismét megrendezik a Székely Fesztivált Budapesten, a Millenáris parkban, ahol június 24. és 26. között gasztronómiai különlegességek, kézművesek portékái, gyerekprogramok és koncertek is várják a látogatókat.MTI/Mohai Balázs
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A járvány miatt megemelkedett államadósságot már tavaly csökkenő pályára állítottuk, a bruttó hazai termékhez viszonyított arányát 76,8 százalékra javítottuk.

- emelte ki a tárcavezető, aki szerint, ha az elmúlt tíz év gazdaságpolitikai területeit kellene osztályoznia, akkor a legjobb értékelést az adósságkezelés kapná. 

Gratulálok az Államadósság Kezelő Központnak!

– tette hozzá Varga Mihály. Az ÁKK vezérével, Kurali Zoltánnal napokban készült interjúnk a itt olvasható.