Az első negyedévben a háztartási hitelek folyósítása meghaladta a tőketörlesztéseket. Az előbbi 661 milliárd forintra rúgott, míg az utóbbi 583 milliárdra. A 90 napon túli késedelemmel rendelkező állomány aránya a teljes portfólión belül emelkedett

– derült ki a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a háztartások hitelállományának alakulásáról szóló publikációjából.

A jegybanki tájékoztatás szerint a 2022. január–márciusi időszakban a megelőző negyedévhez képest a háztartási hitelek tekintetében a folyósítások összege csökkent, míg a törlesztések összege nőtt. Bár a tárgynegyedévi folyósítás meghaladta a törlesztések összegét, a háztartási hitelek állománya esett. A csökkenést jelentős részben hitelintézeti megszűnés okozta, melynek hatása nélkül a háztartások hitelállománya emelkedett volna. 

A végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország Zrt. állományait ugyanis kivezették a hitelintézeti körből.

A legnagyobb mértékben a lakáshitelek (piaci kamatozású és egyéb – forint) állománya növekedett. Március végén a háztartási hitelek 1,5 százaléka volt 90 napon túli késedelemben, ami 0,3 százalékpontos emelkedésnek felel meg a korábbi negyedévhez képest.

hitelállomány lakossági Businesswoman's Hand Placing Multi Colored színes malacpersely Piggybank On Growing Graph In Office
Fotó: Shutterstock

Az emelkedés leginkább a forint személyi hitelek és az áruvásárlási és egyéb fogyasztási hitelek tekintetében volt tapasztalható. Előbbi esetében 2 százalékról 3,6-re, utóbbi esetében 0,1-ről 0,2 százalékra módosult a mutató értéke. A forinthitelek közül legnagyobb arányban a szabad felhasználású jelzálog- és a gépjárműhitelek voltak 90 napon túli fizetési késedelemben: előbbi esetében az állományok 3,7, utóbbi esetében az 5,9 százaléka haladja meg a 90 napos késedelmet. 

Ez a szabad felhasználású jelzáloghitelek tekintetében 0,1, míg a gépjárműhiteleket vizsgálva 1,2 százalékpontos csökkenést jelent az előző negyedévhez képest.

Az átstrukturált hiteleken belül a 90 napon túli késedelemmel rendelkező állomány aránya 2 százalékponttal, 5 százalékra emelkedett.

A háztartási hitelek értékvesztéssel való fedezettsége 0,1 százalékponttal, 3,6 százalékra csökkent. A 90 napon túli késedelemben lévő háztartási hitelek értékvesztéssel való fedezettségének szintje az előző negyedév végi 66,8 százalékról 65,7-re csökkent.