A kormánynak az volt a dolga a költségvetés kialakításakor, hogy átgondolja a jövő évet. Szerintünk a háború elhúzódik, a 2023-as év szorongásokkal teli lesz, gyötörni fog a háború és annak következményei 

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. „Van mentségem, hogy nem voltam itt az elmúlt öt hétben. Kormányt kellett alakítani, ami megterheli az embert” – tette hozzá.

ORBÁN Viktor
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A háború kapcsán megjegyezte, bár Magyarország kimarad a konfliktusból, az minket is érint, egyrészt az energiaárak, másrészt a brüsszeli szankciók miatt. Orbán Viktor szerint a háborús inflációt kezelni képes költségvetést állítottak össze, ennek összefüggésében hozták létre a honvédelmi és a rezsivédelmi alapot.

Magyarország az egyetlen, amely a békéről beszél

A miniszterelnök hangsúlyozta, a rezsicsökkentést és a családvédelmet is megvédi a kormány, és hamarosan közzéteszi a rezsivédelmi intézkedések átalakítását.

Elárulta, közel 100 ezer kisvállalkozás továbbra is része maradhat a rezsivédelemnek.

Ismét felhívta arra a figyelmet, hogy az árstopok 5-6 százalékkal csökkentették az inflációt Magyarországon, és amíg az finanszírozza és tovább nyújtja a háborút, addig a pénzromlást nem is lehet megállítani.

Magyarország az egyetlen, amely folyamatosan a békéről beszél, nem a háborúról

– mutatott rá Orbán Viktor, hangsúlyozva, a szankciókkal az egész európai gazdaságot tönkre fogják tenni, ezért a békét kellene finanszírozni. Vannak olyan üzleti körök, amelyek érdekeltek a háborúban – tette hozzá.

Háború idején rendkívüli intézkedésekre van szükség

A benzinárstopot érintő brüsszeli kritikákról azt mondta, van logika abban, amit mondanak, békeidőben áldásos, hogy bizonyos szabályok egységesen, mindenkire vonatkoznak, ám most rendkívüli időket élünk. Brüsszel messzebb van a háborútól – mondta a miniszterelnök, aki közölte, ilyenkor nem csupán szabad, hanem muszáj eltérni a megszokott rendtől.

700 és 900 forint között lenne a benzin literje enélkül

– mondta.

„A háborús zónához földrajzilag közel lévő országok nehezebb helyzetben vannak” – jelentette ki Orbán Viktor. Az olajembargó ügyében kacsának nevezte a tervezett vámintézkedéseket, és közölte, csata közben nem nagyon látott senkit maga mellett, pedig más országok is élvezhetik a Magyarország  által kiharcolt kedvezményeket. Győzött a józan ész – fűzte hozzá.

Az olaj is úgy kezdődött, mint most a gáz – utalt a kormányfő a legújabb tervezett embargóra. Megjegyezte, kezdetben a németek abszolút ellenezték az olajembargót, a végére viszont az ország vezetői az intézkedés legnagyobb támogatói lettek.

A gázembargó nem csupán Magyarországnak árt, egész Európát tesszük tönkre. A béke hangján a magyarokon kívül nem sokan beszélnek, csak a szankciók, szankciók, szankciók… – emelte ki.

Nem hárítják a fogyasztókra az extraprofitadót

Az extraprofitadóról a miniszterelnök azt mondta, ha olyan egyszerű lenne áthárítani a fogyasztókra, akkor nem tiltakoznának azok, akiket érint. Nem egy mulya kormány vagyunk, tenni fogunk ellene – jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök megérti, hogy az üzletemberek minél több profitot szeretnének elérni. Szerinte van egy jó tapasztalatunk a 2010-es különadók esetében, és úgy véli, a nagy cégeknek a rendkívüli helyzetben most többet kell cipelniük a közös teherből, ám néhány év után a magyar gazdaság növekedésének hála még több profitot realizálhatnak. „Néhány kis stiklit leszámítva nem fogják áthárítani az adót” – mondta.

Fotó: Knap Zoltán

Az árstopokkal kapcsolatban a miniszterelnök közölte, körültekintően kell eljárni, ezért is dolgozik több gazdasági szakember az új kormányban. Ő meghosszabbítaná az intézkedéseket, de további egyeztetésekre van szükség.

Ha béke van, akkor gyorsabban tudjuk kivezetni az ársapkákat, ha háború van, akkor nem vagy sokkal lassabban

– közölte. Az interjú végén megjegyezte, kellemes meglepetésként érte, hogy az Európai Parlament kiállt az emberek mellett, és nem szavazta meg azt a csomagot, amely tovább terhelné a családokat. Orbán Viktor úgy véli, a nagy szennyezőkkel kell megfizettetni a klímavédelem árát, a legújabb javaslatokat pedig háború és gazdasági válság idején őrültségnek nevezte.