Nem dobják le az atombombát a magyar gazdaságra, hanem tudunk működni tovább úgy ahogy eddig – mondta Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcs szünetében tartott sajtótájékoztatón. A kormányfő közölte: az Oroszországból származó kőolaj uniós importjának korlátozásával kapcsolatban jelenleg az a forgatókönyv van napirenden, amely csak a tengeri szállításokra vonatkozna, a csővezetéken érkező nyersolaj behozatalát nem érintené.

Magyarországnak ez jó megoldás

– hangsúlyozta a miniszterelnök. Orbán Viktor elmondta: a vezetéken keresztül érkező olajra vonatkozó szabályokat a miniszerelnökök tanácsa valamelyik későbbi ülésén fogja megvitatni.

Még nem dőlt el, hogy abban az esetben, ha a Barátság csővezetéken keresztül valamilyen okból mégsem érkezne Magyarországra orosz olaj, akkor ezt hogyan tudjuk pótolni. A kormányfő elmondta: vita folyik arról, hogy Magyarország kaphat-e garanciát arra, hogy tengeren keresztül is beszerezheti, és máshogyan is eljuttathatja a hazai finomítókba a szükséges nyersolajat akkor, ha az Ukrajnán keresztül futó kőolaj-vezeték megsérül vagy használhatatlanná válik.

"A következő körben meg kell vitatnunk azt, hogyha azt várják, hogy a vezetéken érkező orosz olaj is kikerüljön a magyar gazdaságból, akkor ahhoz milyen beruházások, mennyi idő és így tovább lesz majd szükséges. De ezt ma nem kell megvitatnunk – tette hozzá Orbán Viktor.

Elvben megállapodhatnak az olajembargóról az uniós vezetők, de az ördög a részletekben rejlik

Felvizezett javaslat került az állam- és kormányfői elé, amely a vezetéken érkező orosz kőolajat ideiglenesen mentesítené az embargó alól, hogy elfogadhassák az immár hatodik szankciós csomagot.