Ezekből az alapokból fizetjük majd a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit

 – közölte a kormányfő, aki elmondta azt is: a kormány kötelezi a bankokat, biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be.

 

Gulyás Gergely: az árstopok fenntartása a legfontosabb és legnehezebb feladata a kormánynak

A miniszterelnökséget vezető miniszter és a gazdaságfejlesztési miniszter a kormányinfón ismerteti az extraprofit részleteit.

A miniszterelnök hangsúlyozta:

ezek az intézkedések időben korlátozottak: két évre, 2022-re és 2023-ra vonatkoznak.

Akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azokat arra kérjük, azoktól elvárjuk, hogy segítsék az embereket és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez.

Orbán Viktor emlékeztetett: a kormány vállalta, hogy megvédi a rezsicsökkentést. A jelenlegi elhúzódó háborús helyzet és az uniós szankciók azonban drasztikus áremelkedéshez vezetnek; ez egyre nehezebbé, költségesebbé teszi a családok védelmét. A kormányfő kiemelte:

"Mindeközben az emelkedő kamatok és az emelkedő árak révén a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, extraprofitra tesznek szert." 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter már tájékoztatta a Bankszövetség elnökségét arról, hogy a kormány több ágazati szektor mellett a bankok extraprofitjának elvonása mellett döntött.

A Bankszövetséget tájékoztatták az extraprofit elvonásáról

A részleteket és a számokat a csütörtöki kormányinfón közlik.

 

Háborús veszélyhelyzetet hirdetett a kormány

Kedden az Országgyűlés – a jelen lévő képviselők több mint kétharmadának igen szavazatával, azaz  136 igen, 36 nem szavazattal, tartózkodás nélkül –elfogadta az Alaptörvény 10. módosítását. Ez lehetőséget biztosít a kormánynak, hogy a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is veszélyhelyzetet hirdessen, amennyiben ezeknek az eseményeknek Magyarországra is kiható, súlyos következményei vannak.

A háború és a szankciók hatalmas gazdasági felfordulást, drasztikus áremelkedést okoztak 

fogalmazott Orbán Viktor még aznap délután a Facebookra feltöltött videójában. A kormányfő figyelmeztetett: a világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia, és meg kell védeni a családok anyagi biztonságát. Ehhez a kormánynak mozgástérre, azonnali cselekvésre való képességre van szüksége – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki bejelentette:

A kormány kedd éjféltől bevezeti a háborús veszélyhelyzetet.

 

A bevezetése lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon és megvédje a családokat – tette hozzá Orbán Viktor.

A kormány tagjaitól azt várom, hogy a megszerzett bizalmat megőrizzék, a megelőlegezett bizalmat valóra váltsák. Ez most különösen embert próbáló feladat lesz

mondta a miniszterelnök, miután Novák Katalin köztársasági elnök a kormányfő javaslatára kinevezte a minisztereket. 

Ez most különösen embert próbáló feladat lesz – Orbán Viktor

Néhány órával azt követően, hogy az Országgyűlés kétharmados többséggel megszavazta az Alaptörvény tizedik módosítását, Orbán Viktor ötödik kormányának miniszterei esküt tettek a Parlamentben.