Olaszországot nem sújtja az állam- és kormányfőinek hétfői találkozóján elfogadott hatodik szankciós csomag – jelentette ki az olasz kormányfő egy keddi sajtótájékoztatón. Mario Draghi elmondta: az elfogadott szankciók alapján Olaszországnak csak az év végétől kell felfüggesztenie az orosz olaj vásárlását, ezért nem olyan elbírálás alá esünk, mint mások.

Italian Prime Minister, Mario Draghi
Olaszországnak csak az év végétől kell felfüggesztenie az orosz olaj vásárlását, ezért nem olyan elbírálás alá esik, mint a többi európai tagállam – jelentette ki Mario Draghi.Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency via AFP

 

Az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnöke hétfő éjszakai közös sajtótájékoztatójuk még arról beszéltek, hogy a tengeri kijárattal rendelkező uniós tagországok a büntetőintézkedések kihirdetését követően azonnal beszüntetik az orosz olaj vásárlását. 

Megvan a megállapodás az olajembargóról

Az Oroszországból érkező kőolaj több mint kétharmadára vet ki importtilalmat az Európai Unió – közölte mikroblogján Charles Michel hétfő éjjel.

Az EB elnök tájékoztatása alapján a szankciók alól Csehország, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország és Németország mentesülhetne, ezek az országok ugyanis jelenleg vezetéken keresztül kapják az orosz nyersolajat, tavaly épp napi 0,7 millió hordónyit a Reuters adatai szerint. A tengeri kijárattal rendelkező Németország és Lengyelország jelezte, hogy nem él a felkínált engedményekkel, és még az év végéig elzárja a északi ágát, azaz nem vesz több olajat Oroszországból. Magyarország, Szlovákia és Csehország továbbra is Oroszországból szerzi majd be olajszükségletei jelentős részét.

Az EU-csúcs első estéjén létrejött elvi megállapodás részleteinek kidolgozása során a jelek szerint a fent felsoroltakon kívül más országoknak is nyitottak kiskaput, 

nem csak azoknak, amelyek földrajzi adottságaik miatt nem tudják azonnal kiváltani az orosz kőolaj-forrásokat. Alexander de Croo belga miniszterelnök még hétfő éjjel beszélt arról, hogy a vezetékes orosz olajat vásároló országok mellett a szankció alóli moratóriumban részesülhetnek azok az országok is, amelyek "önhibájukon kívül ellátási nehézségekkel küzdenek".

Ráadásul a tengeri szállítású orosz olaj importjának leállítása sem valósul meg azonnal Reuters információi szerint; az országok a következő hat hónapban még korlátozások nélkül vehetik a tengeri szállítású orosz olajat, és nyolc hónapjuk van arra, hogy bevásároljanak az orosz kőolaj-származékokból.