Az Elf Bar azt a benyomást kelti, mintha egészséges lenne, pedig valójában nagyon keveset tudni arról, hogy milyen adalékanyagokat tartalmaz. Az azonban biztos, hogy a hagyományos és az elektromos dohányárunál jóval magasabb a nikotintartalma. Van olyan termék, amelyben tizenöt doboznak megfelelő a nikotin mennyisége

– fejtette ki Biró Marcell, hangsúlyozva, hogy az SZTFH igyekszik határozottan fellépni a jelenséggel szemben.

Példaként említette, hogy 

a termék magyarországi megjelenésekor felvették a kapcsolatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV), amely azóta több mint harmincezer ilyen illegális eszközt foglalt le, az SZTFH pedig több millió forint bírságot szabott ki. 

Biró Marcell emellett levélben fordult a nagyvárosok polgármestereihez, arra kérve őket, hogy a közterület-felügyeletek közreműködésével segítsék az Elf Bar visszaszorítását. A nagy reklámcégekkel is felvette a kapcsolatot annak érdekében, hogy tartózkodjanak a termék reklámozásától.

2022.06.15. Budapest Az ELF BAR, eldobható elektromos cigaretta jelenség magyarországi helyzetéről tartottak sajtótájékoztatót. Fotó: Bánkúti Sándor (BS) Ripost
Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

A hatóság elnöke beszámolt továbbá arról, hogy az Erzsébet-táborokban szintén felhívják a gyermekek figyelmét az eszköz veszélyességére, ősztől pedig 3500 iskolában külön osztályfőnöki órán mutatják majd be az Elf Bar káros voltát. Megjegyezte továbbá, hogy 

Magyarország már évekkel ezelőtt betiltotta az ízesített dohánytermékek árusítását, mert azok rászoktatják a gyermekeket a dohányzásra. Az Európai Bizottság most azt tervezi, hogy az ilyen árucikkek forgalmazását mindenhol betiltsa.

Általában a dohány-kiskereskedelem helyzetét úgy értékelte, hogy a tíz éve létrehozott trafikrendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A dohányosok számát érdemben sikerült mérsékelni, sőt a 18 év alattiak körében majdnem megfeleződött a dohánytermékeket rendszeres időközönként használók száma – bár ezt még tovább kell csökkenteni. Biró Marcell arról tájékoztatta a gazdasági bizottság tagjait, hogy a magyar dohányügyi rendszer nemzetközi szinten is elismerést váltott ki, és nagy esély van arra, hogy Ausztriában a magyar szisztémához hasonlót vezessenek be a közeljövőben.

A man blows smoke from an electronic cigarette as he takes part in a vaping trick competition during VapeCon in Pretoria on September 1, 2019. - VapeCon is South Africa's largest convention dedicated to electronic cigarettes and vaping. (Photo by GUILLEM SARTORIO / AFP)
Fotó: Guillem Sartorio / AFP

A szerencsejáték-szervezést ugyancsak felügyelő SZTFH elnöke beszámolt arról a tervükről is, amely az online sportfogadási piac megújítására vonatkozik, és amelyről már törvényjavaslat is fekszik a Ház előtt. A hatályos rendelkezések alapján csak a száz százalékban állami tulajdonban álló Szerencsejáték Zrt. szervezhet ilyen játékot, de ez csak „papíron létező monopolhelyzet”, mert 

a piac kétharmadát uraló multinacionális külföldi cégek elérték, hogy a nemzetközi bíróság az uniós joggal összeegyeztethetetlennek minősítse a magyar szabályozást.

Az azonban kiemelten fontos, hogy a piacliberalizáció után is érvényesíteni lehessen az Európában is a legszigorúbbak közé tartozó magyar játékosvédelmi szabályokat – hangsúlyozta Biró Marcell, akinek a beszámolóját 12 igen és 5 nem szavazat mellett fogadta el a gazdasági bizottság.