Nem szeretik a külföldiek a forintot

– mondta a VG-nek Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője, miután napok óta folyamatos nyomás alatt van a hazai fizetőeszköz, szerda délután 417 forintot is kértek egy euróért a bankközi devizapiacon. Virág Barnabás, a jegybank alelnöke rögtön reagált is a forint összeomlására, kilátásba helyezve a határozott jegybanki választ. Ennek megfelelően a csütörtök reggeli, egyhetes tenderén az effektív kamatot 200 bázisponttal, 9,75 százalékra emelte az MNB, azonban a döntés után ismét gyengülni kezdett forint. Csütörtökön 10.38-kor 412-nél járt a jegyzés, ami még mindig magasabb, mint a reggeli kezdéskor jegyzett 408,44-os árfolyam. 

A szakember a forint problémájának okaként a folyó fizetési mérleg hiányát, az uniós megállapodás körüli vitákat és az inflációt gerjesztő magas belső keresletet jelölte meg.

Németh Dávid hangsúlyozta, hogy a dollár erősödésével párhuzamosan van most a világban egy alapvető kockázatkerülés, ami folyamatos nyomás alatt tartja a feltörekvő devizákat.

Time is money concept, Money , retro clock  on a wooden table - Time is money concept
Fotó: Vlasque / Getty Images

A probléma szerinte az, hogy hiába küzd az MNB, egyáltalán nem látni a korrekciót, legfeljebb kisebb korrekciók voltak, a trend pedig egyértelműen gyengülő. Bár hozzátette: ha múlt hét csütörtökön teszi meg ezt a mostani lépést a jegybank, amikor eleve kritikus szinten volt a forint, akkor talán 395-ig is erősödhetett volna és nem a 417-et ostromolná. Ehhez ott, azaz a 400-as szint alatti sávban kellett volna maradnia az árfolyamnak legalább pár napot, hogy a trend megtörjön.

Németh Dávid szerint a mai kamatemelés után egyre nagyobb az esélye, hogy év végéig 12,5 százalékig emelkedhet az alapkamat, sőt akár ennél magasabb is lehet, ha egy neutrális reálkamatot szeretne elérni a jegybank.

Nincs fundamentális alapja a forint gyengülésének

– mondta a VG-nek Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője. A szakértő szerint ezt bizonyítja, hogy májusban, majdnem egy év után nagy meglepetésre ismét többletes lett a magyar külkereskedelem, ami a folyó fizetési mérleg és a hazai fizetőeszköz szempontjából is fontos. Az elemző emiatt arra számított, hogy ezek után még erősödni is tud a forint. Ám jelezte, nem segít a helyzeten, ha az Európai Parlamentben elhangzanak olyan állítások, amelyek az uniós források teljes elvágását szorgalmazzák hazánk esetében, ám ezzel együtt – hangsúlyozta – tény, hogy javítana a magyar gazdaság megítélésén az uniós megállapodás.