Magyar gazdaság

Megugrott a kereslet a kályhák és a bojlerek iránt

A rezsiárak várható emelkedésére megnőtt az érdeklődés az energiatakarékos eszközök iránt.

Számos érintett termék kapcsán kiugró kereslettel szembesülhettek az online kereskedelmi cégek a rezsiárak módosításának bejelentését követő hét során. Az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál számos háztartási gép (többek között a bojlerek, a hűtő- és fagyasztószekrények, illetve a mosogatógépek) esetében tapasztalt az átlagos szint többszörösét kitevő érdeklődést, míg

a kályhák, kandallók kategóriájában egy hét alatt 14-szeresére nőtt az érdeklődők száma.

Az e-kereskedelem is azonnal megérezte az energia-veszélyhelyzet bejelenésének hatását: az átlag feletti fogyasztói díj ugrásszerű növekedésének hírére a háztartások azonnal megkezdték az energiamegtakarítási lehetőségek, illetve az alternatív energiaforrások felkutatását. Ennek keretében tömegesen mérték fel a kisebb fogyasztású, korszerűbb termékek beszerzési lehetőségeit is. 

Close up photo of fire burning in wood burning oven, made of white ceramic tiles, fire tongs in left corner and tree stump on right side. Interior concept. cserépkályha
Fotó: Shutterstock

A háztartásokban jelentős energiát igényelnek a vízmelegítők, bojlerek, valamint a hűtőszekrények és a fagyasztók. 

Előbbiekre hétszer, míg utóbbiakra ötször akkora érdeklődés mutatkozott a bejelentést követő napokban, mint a megelőző hét nap során.

A köztudatban a lakások világításának korszerűsítése már jó ideje fontos megtakarítási lehetőségként él, nem meglepő tehát, hogy a lámpák és egyéb világítástechnikai eszközök iránt is három és félszeres érdeklődést mértek a vizsgált időszakban. Az alacsony fogyasztású világítótestek közül különösen a LED-es megoldásokat keresték az érdeklődők. Fentieken kívül a mosogatógépek és a tűzhelyek, főzőlapok keresési adataiban mutatkozott jelentős kiugrás a portálon.

A hálózati elektromosáram-fogyasztás visszafogásának további eszköze lehet alternatív energiaforrások igénybevétele is. A napelemek iránt hatszoros, míg a szélgenerátorok iránt hétszeres érdeklődést tapasztaltak az összehasonlító oldal munkatársai. Az energiabiztonság is érezhetően fontos szempont a háztartások számára, amit a különféle áramfejlesztők iránt másfélszeresére növekvő kereslet is jól mutat.

„Noha az érdeklődések, illetve a webshopok oldalaira való átkattintások nem jelentik automatikusan a vásárlások ilyen arányú megugrását is, az bizonyos, hogy a rezsiköltségek drasztikus megemelkedésének lehetősége a lakosság széles körét sarkalta megtakarítási megoldások keresésére. Várható, hogy (alacsonyabb szinten) a további hetekben is fennmarad a fokozott érdeklődés a felsorolt termékkörök iránt, és az első emelt összegű rezsiszámlák kézbesítését követően egy újabb érdeklődési hullám is elindul majd ebben a termékkörben” – magyarázta Dévavári Dezső.

 

energiaárak rezsiárak háztartási eszközök
Kapcsolódó cikkek