Több mint egy éve tart a globális energiaárak jelentős emelkedése, amelyet a rezsicsökkentés részleges kivezetésével immár a magyarországi lakosság egy része is érzékelni fog. Sokaknak azonnal a napelemes rendszer telepítése jut eszébe, de pontosan kiknek éri meg és mennyire? Ezt a kérdést járták körbe az Energiatakarék szakemberei.

Egészen tegnapig általánosságban azt javasoltuk, hogy 10-12 ezer forintos havi villanyszámla felett már mindenkinek megéri napelemekbe beruházni– mondta Kujáni Péter, az Energiatakarék szakértője.

Mint hozzátette: 

a rezsicsökkentés részleges kivezetésével ez a határ 9 ezer forintra csökkent, aminél már érdemes fontolóra venni a napelemes rendszer telepítését, ráadásul a megtérülési idők is markánsan lerövidültek.

napelem szerelés
Fotó: Energiatakerék SLR

A különbség zsebbe vágó, hiszen az elmúlt években a magánszemélyek 37,56 forintot fizetek az elektromos áramért kilowattóránként, augusztus 1-jétől viszont – a jelenleg érvényes szerint – 157,98 forintot kell kilowattóránként, vagyis a rezsicsökkentett tarifa több mint négyszeresét a 210 kilowattórás határ feletti rész után.

Miután a rögzített hatósági ár a fogyasztás mértékétől függetlenül mindenkire érvényes volt, az átlag feletti áramigényű háztartások költségei is csak arányos mértékben emelkedtek. A napelemes rendszerek szempontjából ezt azt jelentette, hogy korábban a beruházás megtérülési ideje alapesetben 12-14 évre nyúlt.

A rezsicsökkentés szabályainak megváltozása teljesen új helyzetet teremtett. Ráadásul egyáltalán nem lehet kizárni a további emelkedést sem, hiszen az árfelhajtó tényezők – elsősorban a nemzetközi energiapiac bizonytalanságai – továbbra is jelen vannak.

Az Energiatakarék számításai szerint a havi 300 kilowattórát fogyasztók számlája megduplázódik: körülbelül 11 ezer forintról 22 ezerre, 400 kilowattóránál már másfélszeres a növekedés, 500 kilowattóránál pedig majdnem háromszoros. Ez pedig új perspektívába helyezi a napelemes beruházásokat is.

„A jelenlegi árak mellett egy nagyobb, 5-6  kilowattórás napelemes rendszer megtérülési ideje öt-hat évre csökken. Ez egy megfelelően szigetelt, jó minőségű nyílászárókkal rendelkező családi házban akár a hőszivattyús villanyfűtés áramigényét is meg tudja termelni. Az áremelkedési trend alapján egyértelmű, hogy a nagyobb fogyasztású háztartásoknak érdemes megfontolniuk a napelemek telepítését, hiszen pár éven belül a rendszer nyereséget fog termelni számukra” – számolt a szakértő.

napelemes otthon napelem
Fotó: Energiatakarék SLR

Jövő év végéig még van lehetőségük a napelem-tulajdonosoknak szaldós elszámolással szerződni az áramszolgáltatókkal. 

Nekik évente egyszeri óraleolvasás mellett az éves fogyasztásuk és a hálózatba feltöltött termelésük különbözetét kell mindössze kifizetniük. Sőt, ha többletük van, vissza is igényelhetik.

 Egy jól méretezett rendszernél egyébként ez a szám nagyjából nulla körüli, vagyis a napelemek éves átlagban a teljes fogyasztást képesek fedezni. 

Az pedig nagyon nem mindegy, hogy havonta 20-30 ezer forintot kell az áramért fizetni, vagy pedig gyakorlatilag semennyit – írta közleményében az Energiatakarék.