Tegnap egyértelművé tette a kormány, hogy a 2013-tól bevezetett rezsicsökkentés intézménye nem tartható fenn tovább az eddigi formában. Ennek legfőbb oka, hogy a februárban kirobbant orosz–ukrán háború farvizén, részben az erre adott uniós szankciós politika nyomán

néhány hónap alatt drámai energiaháború eszkalálódott. 

A piaci árak gyakorlatilag tervezhetetlenül ingadoznak, a ma érvényes árazás a jövő hétre könnyen idejétmúlt lehet, a mai tudásunk szerint ez ahhoz vezetett, hogy az áram ára egy év leforgása alatt az ötszörösére, a gázé a hatszorosára drágult. 

Fotó: Bach Máté

Magyarország ebben az összevetésben állja a sarat, és a rezsicsökkentésnek betudhatóan továbbra is itthon a legolcsóbb a lakossági földgáz Európában, a villamos energia terén pedig csak Szerbiában kedvezőbb a díjszabás.

Rendkívüli állapot

A kormány deklarálta, hogy meg akarja védeni a rezsicsökkentés politikáját, ehhez azonban szigorítania kell a szabályozáson. Ez azt jelenti, hogy augusztustól csak az átlagos háztartási fogyasztás mértékéig állja az állam a rezsicsökkentett energiaárat. Az afölötti fogyasztást már piaci alapon fogják kiszámlázni a fogyasztónak. Magyarországon 5,6 millió áram- és 3,5 millió gázfogyasztót tartanak nyilván.

Ahogy arról a VG beszámolt, a tolerált sáv az áramnál havi 210 kilowattóra, a gáznál pedig 144 köbméter. Az előbbi mennyiség 7750 forintba kerül rezsicsökkentve, utóbbi pedig 15 833 forintba. Aki a jövő hónaptól eddig a plafonig fogyaszt, direkt módon nem fog szembesülni az új számítás hatásaival. A kabinet közlése szerint a magyar háztartások háromnegyede ilyen. 

Aki viszont meghaladja ezt, az a tolerált mennyiség felett az aktuális piaci árat fogja fizetni. Ők adják tehát a fennmaradó egynegyednyi háztartást. 

Fotó: Bach Máté

A rezsicsökkentés továbbra is vonatkozik rájuk a 210 kilowatt áram, illetve a 144 köbméter gáz szintjéig, de afölött már a érvényesül.

A rezsicsökkentés szerinti és a jelenlegi piaci ár között brutális a különbség. A 37 forintos kilowattár helyett 250 forintot, 110 forintos köbméterár helyett pedig 910 forintot számlázhatnak a szolgáltatók. Legalábbis ez következik a tegnapi kormányinfón bejelentett fő számokból. Ebben a cikkben azt vettük végig, hogy milyen konkrét drágulásra kell számítaniuk augusztustól azoknak, akiknek a rezsicsökkentett áron felül is fizetniük kell az energiáért.

A matek

A villanynál 7750 forintig tehát minden marad a régi. Ha viszont egy háztartás jelenleg havonta 8 ezer forintért használ áramot, ami körülbelül 216 kilowattóra, az a nyár végétől a 210 kilowattot meghaladó 6 kilowattnyi villamos energiára már nem 250 forintot, hanem mintegy 1300 forint pluszt fizethet. Így a villanyszámlája 9050 forint magasságába emelkedik. A gáznál 15 833 forintig nem kell számolgatni, de például 16 ezer forintos fogyasztásnál, ami 145 köbméter, a rezsicsökkentett 144 köbméteren túli csupán 1 köbméterért még nagyjából 900 forintot le kell majd fizetni. Vagyis 16 800 forint környékén állhat meg a gázszámla. 

A fenti példában a villany és a gáz együttesen bő kétezer forintnyi extra kiadást jelent, még úgy is, hogy egészen minimális többletfogyasztást vettünk alapul.

Ha azonban nem csekély, hanem markáns felülfogyasztással kalkulálunk, húsba vágó eltéréseket kapunk, több tízezer forinttal ugorhat meg a havi

Mennyi az annyi

Egy eddigi 11 ezer forintos áramszámla (297 kilowattóra) az új számítás szerint a 30 ezer forintos küszöbig is felkúszhat. A gáznál egy 20-21 ezer forintos rezsicsökkentett cech (180-190 köbméter) pedig benézhet az 55 ezres árig. Ezek összesen már több mint 50 ezer forint körüli havi pluszt generálnak a háztartás rezsiköltségében.

Értelemszerűen minél magasabb a nem rezsicsökkentett fogyasztás, annál durvábban szállnak el az árak. Egy 15 ezres villanyszámlából eddig 405 kilowattóra felhasználását lehetett fedezni. Ennél a mennyiségnél augusztustól 195 kilowattóráért piaci árat kell fizetni, nagyjából 250 forintot kilowattonként. Ez önmagában nagyjából 48 ezer forintos tétel, amihez még hozzájön a 7750 forintos rezsicsökkentett ár. 

Fotó: Bach Máté

Tehát a végösszeg a 15 ezer forintról az 55 ezer forintot is meghaladja majd. A különbség itt 40 ezer forint. 

A gáznál egy eddig 30 ezer forintos számla körülbelül 270 köbmétert jelentett. Ez tekintve a közelgő fűtési szezont, egyáltalán nem extrém fogyasztás. A 144 köbméteres toleranciasávhoz képest 126 köbméter után kell megfizetni a 910 forintos piaci árat, ami önmagában bő 110 ezer forintnyi többlet. Ez a 15 833 forintos rezsicsökkentett árral megfejelve már a 125–130 ezres tartományba kerül. A nagycsaládosoknak némileg jobb lesz, hiszen három gyereknél még további 600 köbméternyi a kedvezményes gázmennyiség évente, amely további gyerekenként további 300 köbméterrel nő. 

Vagyis a végösszeg a 30 ezres kiindulási árhoz viszonyítva 100 ezer forinttal drágul.

Egy 40 ezres villanyszámla alapesetben is tekintélyesnek mondható, ebből majdnem 1100 kilowatt jön ki rezsicsökkentéssel. Csakhogy ebből a következő hónaptól 870 kilowattot a 250 forintos piaci ár terhel. Az eltérés döbbenetes: majdnem 220 ezer forint. Ha gázból számít nagy fogyasztónak az adott háztartás, és havonta mondjuk 50 ezret fizetett eddig (454 köbméter), akkor úgy kell gondolkodnia, hogy a jövőben 310 köbméterért a 910 forint körüli egységárat kell megfizetnie. Ez 280 ezer forintnál is több, ami a 15 833 forint rezsicsökkentett tarifával együtt már a 300 ezer forint környéki végösszegig rúg.