Havonta akár 60 ezer forinttal is több ösztöndíjat kaphatnak a külföldön tanuló magyar hallgatók– olvasható a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) tájékoztatásában. Ez azt jelenti, hogy azok a hallgatók, akik a 2022–23-as tanévben kezdik meg egyetemi, főiskolai tanulmányaikat, már megemelt Erasmus+ ösztöndíjjal utazhatnak külföldi részképzésre.

A kormányzatnak az a célja, hogy az idén újra a világjárvány előtti mintegy 10 ezer főre emeljék a nemzetközi, a többi között az Erasmus+ ösztöndíjasok számát, és az elkövetkező években ezt megduplázzák – áll a közleményben.

20220510 Székesfehérvár, Hiemer, Alba Regia ösztöndíj átadás. Mészáros Attila, Cser-Palkovics András.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az egyik legnépszerűbb ösztöndíjprogramjának jelentőségét erősíti, hogy a 2022-ben egyszerűsített, rugalmasabb magyar felsőoktatási felvételi rendszer bevezetése értelmében a nyelvvizsga megléte helyett a nyelvi kompetenciák fejlesztése került a középpontba. Egy ilyen lehetőség támogatja azt a célt, hogy a munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelő, biztos nyelvismerettel rendelkezzen a jövőbeli munkavállaló.

A közlés szerint az Erasmus+ programmal járó anyagi támogatás pontos összege a fogadó országtól függ: tanulmányok esetén havi 470–520 eurót, szakmai gyakorlat esetén pedig a 2021–2022-es tanévtől kezdve havi 620–670 eurót kapnak a hallgatók.

Az Európán kívüli célországokba történő utazás esetén az ösztöndíj összege havi 700 euró, amelyhez utazási támogatás is jár.

Az Erasmus+ hazai koordinátora, a Tempus Közalapítvány az új esélyegyenlőségi kiegészítő támogatás bevezetésével szeretné biztosítani, hogy még többen bekapcsolódhassanak a programba. Többek között a nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozó, esti vagy levelező tagozatos, valamint önköltséges, nagycsaládban élő, árva vagy félárva hallgatók is kérhetik a kiegészítő ösztöndíjat.

Ösztöndíj öröm
Fotó: Shutterstock

A kiegészítő támogatás összege rövid távú hallgatói mobilitás esetén 100–150 euró, külföldi részképzés és szakmai gyakorlat esetén pedig havi 250 euró járhat az alapösztöndíjon felül. Így akár havi 900 eurót, vagyis megközelítőleg 360 ezer forintot meghaladó összeget is kaphatnak a magyar felsőoktatási intézményben tanuló hallgatók. Az esélyegyenlőségi támogatás mellé igényelhető a fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg hallgatók kiegészítő pénzügyi támogatása is, amellyel még tovább növelhető az ösztöndíj mértéke.

Arról is beszámoltak, hogy a  hibrid oktatás elterjedését követően az Erasmus+ program kibővült az úgynevezett részben fizikai (blended) mobilitási lehetőséggel.

Ennek keretében a tanulmányi vagy gyakorlati időszak egy része online végezhető. A részképzés és szakmai gyakorlat esetén is minimum két hónapot kell külföldön tölteni, az ösztöndíjtámogatás csak erre az időszakra szól.

A megújult Erasmus+ program kiemelt prioritása a zöldszemlélet is, amelynek fontos eleme a környezetbarát utazás népszerűsítése. Azok a hallgatók, akik a kiutazáshoz környezetbarát közlekedési formát, például autómegosztást vagy vonatozást választanak, egyszeri 50 eurós zöld utazási támogatást is igényelhetnek.

Azoknak a fiataloknak sem kell lemondaniuk az utazásról, akik a középiskola után elhalasztják az egyetemi tanulmányaikat, esetleg kihagynak egy évet. A 30 évesnél fiatalabbak az Európai Szolidaritási Testület önkénteseként szintén szabadon utazhatnak, nyelvet tanulhatnak. A jelentkezés részletei az szolidaritasitestulet.hu/fiataloknak oldalon találhatók.

A dokumentumban idézik György Lászlót, a KIM innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárát, aki szerint a megemelt ösztöndíj jelentős támogatás az egyetemisták számára.

A kormány célja, hogy 2030-ra évente legalább 20 ezer magyar egyetemista szerezzen tapasztalatot külföldön, ahol sokat tanulhatnak önmagukról, valamint a magyar és az európai kultúráról.