Amióta külön mérik a nyugdíjas fogyasztói kosár szerinti áremelkedést, még sohasem találkoztunk ilyen magas adattal – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. A dokumentum szerint júliusban a nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző év azonos időszakához képest 113,8 százalék volt, ez a legmagasabb 2002 januárja óta. Az elmúlt húsz és fél évben az eddigi rekord 112,4 százalék volt, amelyet 2007 márciusában tett közzé a KSH.

Fotó: Laufer László / Dunántúli Napló

Az általános és a nyugdíjasokra számított fogyasztóiár-index eltérésének alapja a fogyasztási szerkezetben levő különbség – áll a KSH elemzésében. Az index 143 csoportból épül fel, a lefedettségi arány 93,41 százalékos az általános fogyasztóiár-indexhez képest. A nyugdíjas árindex szűkebb, kevesebb termékcsoportot ölel fel, mint az általános, és a nyugdíjasok fogyasztási szerkezetével történik a súlyozás. Nem tartalmazza a nyugdíjasok fogyasztásához nem köthető tételeket, így például a gyermekneveléssel, -gondozással kapcsolatos tételeket, ide tartoznak olyan fogyasztási cikkek és szolgáltatások, mint az iskolai, az óvodai, a bölcsődei étkezés, a gyermekruházat, a tanszer és az oktatási szolgáltatások.

A gyógyszerek esetében például az átlagos indexben 2,7, a nyugdíjasoknál viszont 5,8 százalék a súlyozás, de az élelmiszerek és a háztartási energia részaránya is magasabb, míg a ruházkodási és tartós fogyasztási cikkeké alacsonyabbak.

Elemzők: az árstopok és a rezsicsökkentés nélkül már 20 százalék fölött lenne az infláció

Felülmúlta az elemzői várakozásokat a ma reggeli inflációs adat. Szakértők szerint akár a 20 százalékot is elérhetné az infláció a rezsicsökkentés fenntartása nélkül.

A NyugdíjGuru azt írja, ha a január–augusztus között mért nyugdíjas infláció éves mértéke magasabb lenne, mint az ugyanebben az időszakban mért általános fogyasztóiár-növekedés, akkor a kompenzációt a magasabb mértékű nyugdíjas infláció szerint kell végrehajtani, feltéve, hogy bármelyik index meghaladja a tárgyév januárjában végrehajtott 5 százalékos rendszeres, és idén az ehhez adódó 3,9 százalékos rendkívüli évközi nyugdíjemelés együttes mértékét.

A júliusit követően tehát novemberben szinte biztosan várható újabb nyugdíjemelési korrekció, amelynek mértéke szeptemberben válhat ismertté.