Az elemzőket is meglepte a júliusi inflációs adat, miután előzetesen 13 százalékos árindexre számítottak, ám tényadat végül 13,7 százalékos lett. Egészen 1998 júliusáig kell visszamenni az időben, hogy hasonló mértékű drágulással találkozzunk Magyarországon. 

Nem csak hazánkban, a régióban is 25-30 éves csúcsokat döntöget az infláció: Csehországban már júniusban 17,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, amire utoljára Csehszlovákia felbomlásának évében, 1993 decemberében volt példa. Lengyelországban se sokkal jobb a helyzet, ott a legfrissebb, júliusi 15,5 százalék árindex 1996 októbere óta a legmagasabb érték.

Ha az egész kelet-közép-európai térséget nézzük, a magyarnál kisebb inflációt csak az eurót használó Szlovákiában (13,2 százalékos) és Horvátországban (12,1 százalék) mértek a nemzeti statisztikai hivatalok, viszont ezek még júniusi adatok, tehát, könnyen lehet, hogy a sorrend változni fog. Abban viszont nem várható változás, hogy a magyarországinál nagyobb a drágulás Romániában, ahol a nyár elején 15 százalékos volt az áremelkedés üteme, ez keleti szomszédunknál 19 éves rekord. A legdurvább áremelkedésekkel továbbra is az euróövezethez tartozó balti országokban találkozni: a legfrissebb, júliusi adatok szerint Lettországban 21,5, Litvániában 21,6, Észtországban 22,8 százalék volt az infláció.

12,May,2018,,Slovakia,,Bratislava:,A,Woman,With,Full,Bags
Fotó: Shutterstock

Korábban már írtunk arról, hogy gyakorlatilag egy inflációs vasfüggöny ereszkedett Európára, meghökkentő az a szabályszerűség, amely a földrajzi elhelyezkedésből fakad: a 10 százalék feletti infláció határa szinte tökéletesen megegyezik a valamikori kommunista tömb határaival. Néhány kivétel van, nyugaton kiemelkedik a spanyol infláció, keleten lefelé lóg ki Albánia, és a két számjegyű infláció tartományába került Görögország, amely ugyan szintén keleten helyezkedik el, de nem volt része a szovjet befolyási övezetnek.

Az is szabályszerűség, hogy gyakorlatilag alig nyújt védelmet az infláció ellen az euróövezeti tagság: az euróövezeti Baltikumban magasabb az infláció, mint a nem eurót használó közép-európai országokban. Hollandiában euróval fizetnek, Svédországban koronával, de a két országban nagyjából megegyezik az éves drágulás mértéke.