Vannak olyan falusi szállásadók, akik katás vállalkozóként adóztak, például mert egyéb tevékenységük is volt emellett. A kataszabályok változásai számukra lépéskényszert jelenthetnek, hiszen cégnek a jövő hónaptól már nem adhatnának számlát, és ebben a körben ez nem életszerű.

Fotó: Komka Péter/MTI

Frankó Pál, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (Fatosz) elnöke elmondta: miként más szálláshelyeken, a falusi turizmusban sem ritka, hogy a cégek a megrendelők. 

Faluhelyen is van konferenciaturizmus, csapatépítés, sportversenyekhez egyesületek foglalhatnak szállást. Sőt bőven előfordul, hogy a környéken a vállalatok olyan beruházási tevékenységet folytatnak, amihez a munkatársaiknak célszerű a falusi szálláshelyeket igénybe venni. Ilyenkor a cég finanszírozza meg a szállást, és a vendég munkavégzés céljából érkezik.

Ha nem tehetik, nagyobb költséget és kényelmetlenséget jelenthet a cégek számára, hiszen vidéken sok helyen nincs is más, mint a falusi szálláshely. Ezek kiváló vendégek – gyakran hosszú ideig maradnak, igénybe veszik a helyi szolgáltatásokat, vásárolnak –, és ezért a szállásadók és környezetük sem engedheti meg magának, hogy az adóváltozás miatt elveszítse őket.

A szállásadást a keretei közt végzők számára alapvetően két lehetőség van az új helyzetben. Maradnak egyéni vállalkozók, és ezzel nagyobb adóterhet vállalnak, vagy áttérnek arra az útra, amely egyébként is általános a falusi szállásadásban: adószámmal rendelkező magánszemélyként adóznak.

Az utóbbi esetben két út van. Tételes átalányadózással elszámolhatjuk a költségeinket, és a nettó bevétel alapján adózunk. Illetve ha megfelelünk a feltételeknek, választhatjuk a jelenleg is sokak által járt utat, az éves adózást szobánként, ebben az esetben nem kell a bizonylatok tömegével vesződni. (Itt olvashatunk részleteket a magánszálláshelyek adózásáról.)

Az utóbbi összege évente szobánként 38 400 forint, ennek a negyedévre jutó összegét kell utólag megfizetni. Aki négy szobát ad ki, az tehát negyedévente pont 38 400 forintot fizet. Vigyázzunk azonban, csak a tulajdonos, illetve a haszonélvező számára áll nyitva a lehetőség, 8 szobánál, 16 ágynál többre ez az adózási forma nem alkalmazható (de a falusi szálláshelyekre nem is jellemző, hogy ennél nagyobbak lennének). Az is tudnivaló, hogy ez éves tehát ha nem év elején indulunk, akkor sem lehet megúszni. Előfordulhat tehát, hogy aki szeptembertől szakít a katával, jobban jár, ha az év hátralévő részében még a költségelszámolós utat választja.

Az őstermelők számára is van egy út, ők kiegészítő tevékenységként végezhetik a szállásadást, de a jövedelmüknek csak a 25 százalékáig.

Frankó Pál úgy tudja, az átállás nem jelenthet sok gondot, az adószám azonos marad, de előfordulhat, hogy a helyi bejelentésben módosítást kell kérni. A napraforgós szállásminősítések folyamatában sem okoz fennakadást az ilyen változás.

Szállásadótól származó információnk szerint a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) vendegem.hu alkalmazásába való bejelentkezésben – amelyet kötelezően használnak a vendégforgalom adatainak rögzítésére a szállásadók – okozhat bonyodalmat az átváltás a katás státuszból a magánszemély adózói módszerre, erre tehát szükség szerint időt kell szánni.