Idén is károsította a tavaszi fagy az legnagyobb baracktermő vidékeit, de jóval kisebb mértékben, mint 2021-ben. Tavaly három évtizede nem tapasztalt kár érte a baracktermesztőket, Európa legnagyobb termőterületeinek mindegyikén jelentős kiesést szenvedtek el a gazdák, az átlagos mennyiség fele termett.

20190711 Gyöngyös fotó: Czímer Tamás CZT Heves Megyei HírlapCzímer Csilla kiskert tulajdonos kajszibarackot szed befőzéshez.
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

A csonthéjas gyümölcsök (barack, meggy, cseresznye, szilva) közül a korán virágzó barackfélék vannak kitéve legjobban a tavaszi hónapokban még előforduló fagyoknak és a szélsőséges időjárásnak. 

Idén az elmúlt két esztendő után a magyarországi ültetvényekben nem tett kárt a fagy – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összefoglalójából. 

Az Európai Unió négy vezető őszibarack- és nektarintermelő tagországának – Spanyolország, Olaszország, Görögország és Franciaország – termése várhatóan csak csekély mértékben, 15 százalékkal haladja meg a tavalyit, az előzetes becslések szerint 2,26 millió tonnára emelkedik. Ez a mennyiség még így is mintegy 19 százalékkal elmarad az elmúlt öt év átlagától. 

A négy országban a becslések szerint

  • a nektarin termése 18 százalékkal, 1,09 millió tonnára, 
  • az őszibaracké 20 százalékkal, 990,8 ezer tonnára nőhet, 
  • a lapos baracké ugyanakkor 19 százalékkal, 184,6 ezer tonnára csökkenhet,
  • az ipari őszibarack termése pedig 7 százalékkal lehet kevesebb a tavalyinál, 606,4 ezer tonna.

Nem ismétlődött meg a tavalyi pusztulás

Az unió legnagyobb őszibarack- és nektarintermelője Olaszország, ahol – a tavalyi súlyos fagykárok után – a friss fogyasztásra termelt mennyiség 43 százalékkal, egymillió tonnára nőhet az idén, a termés nagyjából fele-fele arányban nektarin és őszibarack. Az ipari felhasználású őszibarack mennyisége negyedével lehet több a tavalyinál.

Spanyolországban idén sem kímélte az ültetvényeket a tavaszi fagy. Ennek ellenére továbbra is Európa második legnagyobb termésmennyiségét adják a spanyol gazdák. 

Az őszibarack és a nektarin mennyisége a tavalyi, negatív rekordokat döntő esztendőhöz képest is jelentősen, 25 százalékkal csökken. 

Spanyolországban az elmúlt öt év termésátlagától mintegy 41 százalékkal maradhat el az idei. 

A spanyol termés nagyobb részét a nektarin adja. Spanyolország meghatározó termelője az unióban az egyre divatosabb lapos vagy pogácsabaracknak, amelynek betakarított mennyisége 19 százalékkal lehet kevesebb az idén, mint egy évvel korábban. Az ipari felhasználású őszibarackból a tavalyinál 47 százalékkal kisebb termést várnak. 

Görögországban az ipari célú őszibarack termelése a várakozások szerint 38 százalékkal 346 ezer tonnára nőhet a terméskieséses 2021. év után. Az őszibarack-termesztés jelentősebb a nektarinnál, idén várhatóan 209 ezer tonna lesz. Franciaországban a mezőgazdasági minisztérium augusztusi előrejelzésében 231,4 ezer tonna őszibaracktermést jelzett 2022-re, ami a 2021. évinél 41 százalékkal, a 2017–2021. évek átlagánál 17 százalékkal több.

Két év után újra termett magyar barack

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az őszibarack termése az elmúlt öt évben évente 10 és 37 ezer tonna között változott. Őszibarackot 3,8 ezer hektáron termesztenek Magyarországon. A tavaszi fagyok miatt 2020-ban és 2021-ben nagy volt a terméskiesés, szakértők szerint idén a fagy nem okozott károkat, úgyhogy a termés most jelentősen meghaladhatja az elmúlt évek mennyiségét.

08 April 2021, Bavaria, Escherndorf: Apricot and peach trees are covered with a layer of ice after being artificially watered. The ice coat is supposed to protect the delicate blossoms from freezing. Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa (Photo by KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Karl-Josef Hildenbrand / DPA Picture-Alliance via AFP

Magyarország őszibarack- és nektarin-külkereskedelmi egyenlege tavaly negatív volt. A kedvezőbb európai terméseredmények ellenére idén az első öt hónapban az előző év azonos időszakához képest 32 százalékkal kevesebb nektarin és 13 százalékkal kevesebb őszibarack érkezett az országba. Az AKI adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon az őszibarack termelői ára 8 százalékkal volt alacsonyabb ebben az időszakban, mint tavaly. 

Az importból származó őszibarack a jóval szűkösebb tavalyi kínálat ellenére jelentősen drágult, több mint negyedével volt idén magasabb a barackfélék nagykereskedelmi ára, mint 2021-ben.

Tavaly több évtizedes negatív rekord dőlt meg

Harminc éve nem tapasztalt pusztítást okozott tavaly a barackosokban a fagy. A károk még a legmodernebb technológiával felszerelt ültetvényeket sem kímélték, a védekezés lehetetlen volt. Ennek következményeként mind a fogyasztásra, mind a feldolgozóipar számára értékesített gyümölcsből hiány alakult ki. A legnagyobb termőterületeken mindössze az ötéves átlag fele termett tavaly.

Míg tavaly a négy legnagyobb baracktermelő ország közül Spanyolországban volt a legcsekélyebb a pusztulás, addig idén a legnagyobb veszteséggel az ottani gazdák szembesültek.