A DataHouse előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon 498 800 személygépkocsi cserélt gazdát július végéig. 

Ez az érték 5,8 százalékkal haladja meg a tavalyi első hét hónap volumenét. 

A minden korábbinál aktívabb időarányos forgalom azt is jelenti, hogy jó eséllyel megdől a tavalyi piaci csúcs, amikor éves szinten 817 ezer használt autó belföldi átírása zajlott le.

A félmilliós volumen azt jelenti, hogy átlagosan csaknem minden nyolcadik hazai személyautó gazdát cserélt január és július között. Nyolc évvel ezelőtt még a használtautó-piac teljes éves forgalma sem érte el ezt a szintet

– mutat rá Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a következő hónapokban is intenzív, havi 70 ezer körüli adásvételre számítanak, mivel az újautó-piac az ellátási problémák, a használtimport pedig a magas euróárfolyam miatt képtelen a korábbi szinteken kielégíteni a keresletet.

használtautó-piac
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A használtautó-piacon tapasztalható tetemes áremelkedés a spekulációs célú adásvételek számát is megnövelte. Különösen a néhány éves autók ára emelkedett, itt a piac szereplői modelltől függően 15-30 százalékos áremelkedést is tapasztalhattak. 

 „A piaci előrejelzésekben ugyanakkor a korábbinál jóval nagyobb most a bizonytalanság – tette hozzá Halász Bertalan. – A gazdasági környezet drasztikus romlása és a háztartásokat terhelő várható pluszkiadások miatt máris érezhető a kereslet visszaesése az autópiac különböző szegmenseiben. Ez jó eséllyel csökkenteni fogja az árnyomást, a piacon pedig a következő hónapokban alacsonyabb szinten állhat be az új egyensúly. Ha a használtautó-piac be is állítja az új rekordot, az kizárólag az első fél év kiemelkedő pörgésének lesz köszönhető.”

A magyarországi használtautó-piacon a két leggyakoribb márka az Opel és a Volkswagen volt, az előbbiből 57 600 (11,6 százalék), míg az utóbbiból 49 800 (10,0 százalék) cserélt gazdát a vizsgált időszak során. 

A népszerűségi listán következő Suzuki az adásvételek 8,5 százalékának volt a tárgya, a Ford 8, a BMW pedig 6,5 százalékos részesedéssel következik a listán.