A kormány folytatja a kisbenzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el – jelentette be Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára. A támogatási program lebonyolítója még ezen a héten megnyitja az igénylés lehetőségét. Emlékeztetett, hogy a kormány már kilencedik hónapja tartja hatályban az üzemanyagárstopot, amely nélkül 50 literre számolva egy tankolás mintegy 12 ezer forinttal többe kerülne.

tankolás
Fotó: Muzslay Péter / Somogyi Hírlap

A nagy hálózatoknál sérülékenyebb kisbenzinkutak adó- és járulékkedvezményt, kedvezményes hitelt vehetnek igénybe, emellett célzott fejlesztési program indult számukra. Ennek is köszönhető, hogy sokuk átvészelte azon időszak eddigi részét, amelyben hatósági áron kell értékesíteniük a normál benzint és gázolajat. Emellett március óta módjuk van literenként 20 forintos támogatást igényelni, e lehetőség a jelen állapot szerint szeptember végéig áll fenn számukra.

Az államtitkár bejelentésének az adja a súlyát, hogy a kisbenzinkutasok az említett támogatáshoz az utóbbi hónapokban nem jutottak hozzá, emiatt a hét végére sztrájkot hirdettek.

A tájékoztatón Egri Gábor, a kisbenzinkutakat tömörítő Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke megköszönte, hogy a kormány meghallgatta a szövetség segélyhívását. Mint mondta, büszkék arra, hogy a Mol hatalmas nyereséget ért el, és annak is örülnek, hogy a költségvetés is rekord-adóbevételhez jutott az üzemanyag-forgalmazás után. Ugyanakkor ezen idő alatt végveszélybe kerültek a kis benzinkutakat üzemeltető vállalkozások.

Egri Gábor közölte, hogy a szövetség ma 15 órára összehívott közgyűlése megvitatja a mostani bejelentést, és kialakítja álláspontját.