Tovább nőtt a magyar háztartások hitelállománya, júniusban a lakáscélú hitelek 56 milliárd forinttal emelkedtek derült ki a hitelintézetek összevont mérlegadataiból, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank közölt.

A jegybank közleménye szerint júniusban a szezonálisan igazított adatok szerint mind a háztartások, mind pedig a nem pénzügyi vállalatok nettó hitelfelvevők voltak, és a betéteik állománya is növekedett.

A tranzakcióknak köszönhetően a háztartások hitelállománya szezonálisan kiigazítva 65,2 milliárd forintos, míg szezonális igazítás nélkül 90 milliárd forintos növekedést mutatott. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitel-állomány 89,6 milliárd, míg a devizahitelek állománya 0,4 milliárd forinttal nőtt.

A háztartások betétállománya tranzakciókból eredően, szezonálisan igazítva 7,6 milliárd forinttal, míg szezonális igazítás nélkül 0,9 milliárd forinttal nőtt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 8,0 milliárdos nettó betétkivonás, míg a devizabetétek esetében 0,9 milliárd forintos nettó betételhelyezés történt.

bank or tax office adó building with banknote isolated on purple background. saving money concept, 3d illustration, 3d render
Fotó: Shutterstock

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya – csak a tranzakciókat figyelembe véve – szezonálisan igazítva 301,5 milliárd forintos, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 276,2 milliárd forintos növekedést mutatott. A szezonálisan nem igazított adatok szerint, tranzakciókból eredően a forinthitelek állománya 199,7 milliárddal, míg a devizahitelek állománya 76,5 milliárd forinttal növekedett. A nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, a hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya 19,7 milliárd forinttal nőtt.

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya – az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – a szezonálisan igazított adatok szerint 66,1 milliárd forinttal nőtt, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 26,8 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 4,1 milliárdos, míg a devizabetétek esetében 22,7 milliárd forintos nettó betétkivonás történt.