BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válság idején is kelendő a Tiszaörsi Tészta

Öt perc alatt tálalásra kész tradicionális tészta, sajtok és kecskefagyi készül Tiszaörsön. A gasztrobloggerek kedvence, de még a börtönök is rendelik.

A Tiszaörsi Tészta története a csigatésztakészítéssel kezdődött, amely a vasárnapi húsleves elengedhetetlen hozzávalója a helyiek körében. A tésztagyártás először egy közmunkaprogrammal indult, ma pedig már szövetkezeti formában működnek, és négy tiszaörsi asszony dolgozik az üzemben – számolt be a VG-nek Bodonné Gyöngy Erika, Tiszaörs polgármestere. A kezdetek óta sokat bővült a portfóliójuk, gyártanak lebbencset, cérnametéltet, eperlevelet, gyufatésztát, fodros nagykockát, szarvacskát, kis kagylótésztát, copfocskát, makarónit és pennét is. 

Tiszaörsi Tészta, Facebook , tészta
Fotó: Tiszaörsi Tészta, Facebook

Hat, illetve nyolc tojásból készítik őket, és van vegán-durumlisztes verziójuk is. A gluténmentes gyártásra is lenne igény, ám egyelőre arra nem vállalkoznak, mert ahhoz külön üzem kellene, ugyanis a glutén még a levegőben is érintkezhet a termékkel.

A házias jellegű tészták kizárólag tanyasi tojásból és lisztből készülnek, tartósítószert, mesterséges színező- és adalékanyagot nem tartalmaznak.

 A liszt minőségére is különösen ügyelnek. A termékek szavatossági ideje egy év.

Tiszaörsi Tészta, Facebook, tészta
Fotó: Tiszaörsi Tészta, Facebook

A gyár részt vesz a közétkeztetésben, szállítanak éttermeknek, üzleteknek, delikáteszeknek és még a börtönök is rendelik a termékeiket. Havonta három napig Budapesten, a Lehel téri piacon is megtalálhatók. A tészta a válság idején is kelendő. Tavaly 3337 kilogramm kecskesajtot (ízesített gomolyát, krémsajtot és érlelt sajtot) készítettek, és 92 tonna száraztésztát gyártottak az üzemeik.

 Az emelkedő liszt- és üzemanyagárak azonban őket is erőteljesen aggasztják.

Megsült a forróságban a búza, most a túl magas sikértartalom okoz gondot a malmoknak

Nem elég, hogy gyenge a búzatermés, a minőséggel is problémák vannak – derül ki a termelők és a feldolgozók beszámolóiból.

Érdekesség, hogy ezek a tészták nagyon hamar elkészülnek, a forrástól számítva öt perc is elég. A Tiszaörsi Tészta Mautner Zsófi gasztrobloggert és szakácskönyvszerzőt is megihlette, aki kidolgozta a recepteket. A kedvencek közé tartozik a fehér lebbencsleves, a kapros-túrós csusza pörccel, a serpenyős slambuc, a pálinkás, paradicsomos, szalonnás metélt vagy a vegetáriánus zöldborsókrémes copfocska kecskesajttal és chilivel. 

Tiszaörsi Tészta, Facebook
Fotó: Tiszaörsi Tészta, Facebook

A helyi gazdaságban 80 kecskét fejnek, ezek naponta 130 liter tejet adnak, azonban még ennél is többre lenne szükségük. Tojást pedig 600 tyúk tojik. Kevesen tudják, hogy a kecsketejből nagyon finom fagylalt is készíthető.

Beindulhat az élet: már várják a befektetőket Tiszafüredre

Dinamikus fejlesztés folyik a Tisza-tó fővárosában, a térség gazdasági, kulturális és idegenforgalmi centrumában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.