A HCEMM kutatócsoportja olyan orvosdiagnosztikai eljárást fejleszt, amely lehetővé teszi a nagyon korai fázisban lévő tumoros elváltozások izolálását vérszérummintából, illetve utat nyit az egyénre szabott leghatékonyabb terápiák alkalmazásának.

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine, HCEMM) MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelték: az európai országok közül Magyarországon a legmagasabb a tumoros megbetegedésekből fakadó halálozási arány. Mivel a rákos megbetegedéseknél különösen fontos a gyors diagnózis, a HCEMM kutatócsoportja a Szegedi Tudományegyetemmel közösen olyan új eljárást fejleszt, amely a levett vérben lévő 21 ezer génből képes olyan egyedi mintázatot előállítani, amelynek alapján kimutatható a tumoros elváltozás jelenléte.

Az innovatív eljárásban a levett vérből azonosított egyedi, a daganatos betegekre jellemző genetikai mintázatot rávetítik egy nagyobb számú populáció géntérképére, így az egészséges csoporttól való eltérések azonnal kimutathatók. 

A kísérleti fázisban lévő projekt az emlő és melanóma betegségcsoportoknál 85 százalékos megbízhatósággal működik, hatékonyabb a jelenleg elérhető képi diagnosztikai eljárásoknál.

„Ráadásul akár a felére is csökkenhet a diagnosztizálás ideje, ami jelentősen javíthatja a páciensek gyógyulási esélyeit” – írták.

Az idehaza folyó, de nemzetközi együttműködésen is alapuló projekten tizenöt kutató dolgozik, köztük francia, görög, amerikai és svéd tudósok. A HCEMM kutatási projekt fókuszában a transzlációs medicina, vagyis az alapkutatási eredmények klinikai alkalmazásának elősegítése és a nemzetközi értékelési rendszeren alapuló tudományos kiválóság biztosítása áll. A projektet az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programja finanszírozza. A kormány és a partnerintézmények összefogásának köszönhetően a HCEMM intézményi költségvetése 2024-ig megközelíti az 55 millió eurót.